Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Влада Полтави зустрілась з представниками Німецького Банку Розвитку і Державного секретаріату Швейцарії з економічних відносин (ФОТО)

Можливості участі Полтави у міжнародному проекті «Енергоефективність у громадах ІІ» учора обговорили керівництво міста з делегацією представників Німецького Банку Розвитку «KFW» і Державного секретаріату Швейцарії з економічних відносин «SECO».

Даний проект – «Енергоефективність у громадах ІІ» – базується на досвіді попереднього проекту – «Енергоефективінсть у громадах». Майже 50 громад скористались підтримкою проекту та інших національних і міжнародних ініціатив й зуміли добитися високих результатів у розвитку комунального енергетичного менеджменту, реалізації низки ідей з енергоефективності. Отримати таку допомогу можуть й інші міста, які до цього часу цієї можливості ще не мали. Ось уже кілька років в Україні працює Німецький банк розвитку «KFW» в галузі енергозбереження та мобільності. Представники банку та Швейцарського бюро співробітництва в Україні обговорили спільно з керівництвом міста можливості участі Полтави у проекті «Енергоефективність у громадах ІІ». Про це повідомили у Полтавській міській раді.

Полтава має бути максимально комфортним та затишним містом як для жителів, так і для гостей, мають бути створені усі умови для якісного обслуговування, – зауважив під час зустрічі директор Комунальної організації «Інститут розвитку міста» Юрій Левченко. Важливими є і стан інфраструктури в обласному центрі, транспортні сполучення, зміна маршрутів, тощо.

Саме стан інфраструктури в обласному центрі насамперед цікавить закордонних інвесторів:

– Сьогодні, в рамках візиту, разом з фахівцями, ми відвідаємо наше комунальне підприємство, аби вони ознайомилися з реальним станом речей. Оглянемо головні маршрути, щоби розуміти, як в подальшому розвивати транспортну систему, як ми зможемо заощаджувати в питанні енергоефективності, – зазначила заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Тетяна Юрченко.

Депутати Полтавської міської ради зауважують: завдяки міжнародному проекту «Енергоефективність у громадах», у Полтаві можна буде докорінно змінити якість обслуговування пасажирів у громадському транспорті. Окрім того – поповнити автопарк новими тролейбусами та великогабаритними автобусами, які замінять «Рути» та «Богдани», які зараз використовують перевізники.

– Ми зацікавлені в створенні нового комунального підприємства, яке зможе вирішити питання громадських перевезень у місті, – зауважив депутат міської ради Андрій Матковський. – У центральній частині міста мають курсувати лише тролейбуси. Окрім того, ми повинні вирішити питання щодо транспортного забезпечення мікрорайону Огнівка. За іншими маршрутами повинні їздити автобуси, розраховані на 50-60 пасажирів.

Кредитування в галузі енергоефективності та транспортної мобільності приносить найбільш швидкі результати, – зауважив депутат міської ради Дмитро Сенчакович:

– Наприклад, якщо під кредит береться автобус чи тролейбус, він відразу починає працювати, заробляти кошти своєму підприємству та самостійно окупляти кредитну ставку. І далі вже починає заробляти на територіальну громаду.

У разі одержання кредиту, іноземні партнери здійснюватимуть жорсткий контроль за витрачанням коштів. У разі, якщо Полтаву буде обрано за результатами досліджень, для вищезазначених цілей буде спрямовано 8 мільйонів євро.

– За умовами цього кредиту, відсоткова ставка складатиме два відсотки річних. Пільговий період складатиме 10 років, а загальний період повернення кредиту розразований на тридцять років, – розповів старший проектний менеджер Німецького банку розвитку «KFW» Інго Баум.

Після офіційної зустрічі іноземні інвестори відвідали комунальне траснпортне підприємство. Нині вони аналізують можливість включення Полтави до міжнародного проекту «Енергоефективність у громадах». Якщо зарубіжні експерти зроблять позитивні висновки, то Полтава отримає кредит у 2021 році.

Перейти до вмісту