Ви тут:
Суспільство Україна 

Українська мова буде обов’язковою там, де є державний інтерес — Кириленко про новий мовний Закон

Новий закон про державну мову України не утискатиме мов національних меншин, але усталить українську мову у якості державної та захистить її використання в усіх сферах життя.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр України з гуманітарний питань В’ячеслав Кириленко у ефірі ток-шоу “Ехо України” на телеканалі “Прямий”.

“Перша частина – що українська мова є єдина державна – зараз буде наповнена реальним змістом через великий, новий, сучасний закон про українську мову. Друга частина – про захист мов національних меншин – це буде наступний закон, який буде присвячений цій темі. Але всі ті практики, які мали місце у старому ще законі про державну мову, який ще був ухвалений 1989 року і який був всупереч регламенту і законності скасований під час Януковича цим законом Колесніченка-Ківалова, – ці всі практики, спокійні і нормальні, які не передбачають якогось насильства чи примусу, вони детально виписуються. Кожна така практика передбачатиме перехідний період для того, щоб там, де обов’язкове володіння мовою, люди могли опанувати. І вони поступово будуть запроваджуватися”, – заявив віце-прем’єр.

За його словами, українська мова буде обов’язковою там, де є державний інтерес.

“Безумовно, державний службовець, член уряду, парламентарій, особа-службовець місцевого самоврядування. Всі, хто працюють в державних компаніях, всі ті, хто працюють на державу і на суспільство та підтримуються з боку держави, – вони повинні в необхідному обсязі, тобто вільно, володіти державною мовою”, – зазначив Кириленко.

Він додав, що у сфері споживання, якщо споживач хоче, щоб його десь обслуговували українською мовою, він повинен таку можливість отримати, а там, де споживач хоче говорити мовою, яка йому ближча, він отримає послугу на тій мові, яка йому ближча.

“Все це виписується, все це передбачає перехідні періоди. Але це вже навіки усталює українську мову як державну, яка цим законом захищається щодо її застосування в усіх сферах суспільного життя. Бо зараз ситуація така, що в багатьох сферах вона вибита в принципі. Тому що всі спеціальні норми галузевих законопроектів, які передбачали захист української мови в конкретних сферах, були скасовані тим сумнозвісним законом Колесніченка-Ківалова. І зараз у багатьох сферах суспільного життя взагалі немає жодної законодавчої унормованості щодо необхідності вживати державну мову. І цю ситуацію треба виправити. І я думаю, що це буде велика робота парламенту, якщо він розпочне цим займатися”, – додав чиновник.

Він додав, що мови національних меншин будуть предметом окремого документу – закон про мови національних меншин також готується у парламенті.

Перейти до вмісту