Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Лубнах презентували книгу «Обличчя незалежності»

26 лютого, у Лубенській центральній районній бібліотеці ім. В.Малика відбулася презентація книги «Обличчя незалежності» та однойменного короткометражного фільму, який присвячений  життєвим історіям борців  за українську державність.

Передував цьому проекту конкурс на створення книги, яка сприятиме національно-патріотичному вихованню, оголошений Міністерством молоді і спорту України. З метою його реалізації півроку молоді журналісти збирали матеріали для неї, опитуючи безпосередніх учасників і очевидців подій здобуття української незалежності. Видання являє собою збірку з 50 інтерв’ю, яка у хронологічному порядку передає реальні розповіді людей, які не могли лишитись осторонь тогочасних подій, повідомляє газета “Лубенщина”.

На зустріч з лубенцями завітав голова ВГО «Молодий Народний Рух» Андрій Рибалко, який, власне, і розповів присутнім на заході про мету та зміст проекту.

“Ми зібрали і підготували молодь, яка б могла зробити інтерв’ю з людьми, котрі причетні до здобуття незалежності України, які безпосередньо брали участь у процесах державотворення кінця 80-х початку 90-х років, – говорить очільник громадської організації. – Ми маємо думати не лише про матеріальне, що оточує нас, а й про духовне, торкатися знань, зростати повноцінно, виховувати свідоме покоління. Усвідомлюємо й те, що поряд з відомим прізвищами борців за незалежність є менш відомі, але про них теж потрібно говорити, згадувати. Україну здобували не тільки в Києві, а й у інших містах, містечках, повсякчас наближуючи незалежність. Відтепер же ці спогади зафіксовані і мають відображення у книзі”.

Один її примірник голова ВГО «Молодий Народний Рух» подарував на збереження до бібліотеки. Директор книгозбірні Валентина Сьомак запевнила, що книга обов’язково знайде своїх читачів.

З лубенцями, чиї історії увійшли до збірки, а це – Олександр Куземський, Володимир Гринь та Іван Єременко – спілкувався голова лубенського осередку ВГО «Молодий Народний Рух» Максим Паляниця. Він наголосив, що ці люди свого часу брали активну участь у подіях, які пов’язані із творенням державності, адже історія не може  формуватись лише в центрі країни.

«Історичні події відбуваються насправді тут і зараз, і до них часто причетні ті люди, яких ми можемо навіть не знати, але їх вклад значимий», – сказав Максим Паляниця та подякував молодим рухівцям за допомогу в інтерв’юванні.

Перед тим, як переглянути кінохроніку «Обличчя незалежності» своїми спогадами про події того часу поділився лубенець Іван Єременко, який також на згадку отримав однойменну збірку.

Перейти до вмісту