Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Рішення суду блокує доставку у регіони життєво важливих ліків та вакцин, – Уляна Супрун

На складах Державних підприємств “Укрвакцина” та “Укрмедпостач” готуються до розвезення в регіони життєво необхідні препарати за 33 програмами державних закупівель. Це вакцини проти кору, які є єдиним засобом, щоби зупинити спалахи хвороби. Це ліки для онкохворих дітей і дорослих, людей з діабетом, хворобами серця, гепатитом, препарати для тих, хто потребує діалізу чи антиретровірусної терапії. Зараз їх доставка у регіони під загрозою. Про це повідомила Уляна Супрун на своїй сторінці у соцмережі.

Зміни, які нам вдалося досягти, поставлені під загрозу. Як ліки, закуплені на суму понад 633 мільйони гривень коштів платників податків, які готуються до відправки в регіони на складах МОЗУ, будуть відправлені у медзаклади? Адже розподіл препаратів відбувається за підписом в.о. міністра МОЗ, – наголошує Уляна Супрун.

За рішенням Окружного адміністративного суду Києва Уляні Супрун заборонено «вчиняти будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень голови МОЗ».

Хто підпише договори з міжнародними організаціями, які закуповуватимуть ліки, вакцини та медичні вироби за кошти держбюджету 2019 року? Бо повноваження підписувати договори має лише в.о. міністра. Так само під загрозою вчасні закупівлі й поставки ліків за кошти цьогорічного бюджету. МОЗ України у рекордні терміни розпочав процес закупівель. Однак через те, що наразі ніхто не вповноважений виконувати обов’язки міністра, укладання договорів із закупівельниками може не відбутися вчасно.  – наголошує Уляна Супрун.

Та додає, що зірвані терміни поставок призведуть до того, що тисячі людей залишаться без лікування. А довіра до міжнародних організацій, які не дають красти кошти з державного бюджету та допомагають закуповувати в рази більше ліків, вакцин, стентів та інших необхідних медичних виробів — буде втрачена.

Хто підпише документи про відправку на лікування за кордон 44 громадян? Бо накази про відправку підписує в.о. міністра. Йдеться про безпеку, здоров’я та життя мільйонів людей. Я готова підписувати усе необхідне, – зазначає Супрун.

 

Перейти до вмісту