Ви тут:
Прес-релізи Суспільство Україна 

Позиція Мін’юсту щодо мітингу нотаріусів, які виступають проти іспитів професійної компетентності у сфері держреєстрації

Одним із завдань Міністерства юстиції є захист майнових прав шляхом формування та реалізації політики у сфері державної реєстрації.

До Мін’юсту надходить багато скарг від громадян та бізнесу на випадки рейдерських захоплень, до яких причетні реєстратори та нотаріуси, котрі були відключені від доступу до реєстру за вчинені порушення, але згодом, коли термін відключення сплив, знову почали працювати. Саме для того, щоб підвищити якість роботи цих реєстраторів було прийнято рішення про запровадження для них кваліфікаційних іспитів.

На сьогодні такі іспити повинні складати особи, які:

а) мають намір стати державним реєстратором (це не стосується нотаріусів, бо вони складають інший іспит – на отримання свідоцтва про право займатися нотаріальною діяльністю), 

б) реєстратори, у тому числі й нотаріуси, які через ті чи інші порушення були відключені від доступу до реєстрів.

Запровадження іспитів покликане підвищити кваліфікацію осіб, які виконують важливу функцію реєстраторів й від професіоналізму яких залежать майнові права громадян. 

Ми сумніваємось, що українські громадяни хочуть обслуговуватись у нотаріуса, якого Мін’юст за порушення Закону відключив від доступу до реєстрів і який згодом продовжив працювати без підтвердження своєї кваліфікації.   

Хочемо наголосити, що всі тести, включені до автоматизованого іспиту, були розроблені командою експертів під контролем наших міжнародних партнерів — проекту ЄС «Право-Justice». Комп’ютерне тестування включає 100 питань і триває 2 години. Екзамен вважається складеним за умови надання правильних відповідей на 75 і більше питань. Результати тесту відразу відображаються на екрані комп’ютера. Наступного дня ці дані опубліковуються на сайті Мін’юсту. Тому вплив будь-якого людського фактору на результати іспиту є нульовим.

Нам не зрозуміла позиція Нотаріальної палати України (НПУ), яка вимагає скасувати ці тести для нотаріусів. Тому ми:

— закликаємо керівництво НПУ припинити покривати «чорних» нотаріусів, прикриваючись гаслами «боротьби з корупцією»,

— закликаємо припинити тиск керівництва НПУ на Мін’юст шляхом повного перекручення фактів щодо суті іспитів,

 — закликаємо припинити вводити в оману спільноту приватних нотаріусів, агітуючи їх не складати іспити, як це передбачає рішення Уряду,

— закликаємо керівництво НПУ здійснювати свою діяльність у межах правового поля.

Перейти до вмісту