Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Набув чинності Закон України Про внесення змін до Конституції України щодо курсу України до ЄС та НАТО

21 лютого набув чинності Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)».

20 лютого у газеті Верховної Ради України «Голос України» було опубліковано Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)».

Верховна Рада України ухвалила цей Закон 7 лютого. Того ж дня, 7 лютого, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав Закон під час пленарного засідання Парламенту. Президент України Петро Порошенко у Верховній Раді України під час засідання у зв’язку з п’ятою річницею з початку збройної агресії Російської Федерації проти України підписав Закон «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)».

Законом до Конституції України (Відомості Верховної Ради України, 1996 р., № 30, ст. 141) внесено такі зміни:

  1. Абзац п’ятий преамбули після слів “громадянської злагоди на землі України” доповнено словами “та підтверджуючи європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України”.
  2. Пункт 5 частини першої статті 85 викладено в такій редакції:

“5) визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору”.

  1. Статтю 102 доповнено частиною третьою такого змісту:

“Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору”.

  1. Статтю 116 доповнено пунктом 11 такого змісту:

“11) забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору”.

  1. Пункт 14 розділу XV “Перехідні положення” виключено.

Метою внесених змін є законодавче закріплення в Конституції України цивілізаційного вибору, європейської ідентичності Українського народу та незворотності стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Перейти до вмісту