Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Муніципальна няня: як оформити та кому надається

30 січня 2019 року Кабінетом Міністрів України схвалено Порядок відшкодування послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няняˮ.  Прийнятим рішенням Уряду запроваджено додаткову грошову допомогу сім’ям з дітьми для оплати послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няняˮ .

У Департаменті соцзахисту Полтавської ОДА розповіли кому виплачується компенсація за послугу “муніципальна няня”

Право на відшкодування послуги “муніципальна няня” має мати (батько) або опікун дитини до трьох років, які уклали угоду (договір) з «муніципальною нянею» про здійснення догляду за дитиною до трьох років.

При цьому компенсація не надається батькам, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.

В якому розмірі виплачується компенсація послуги “муніципальна няня”

Компенсація послуги “муніципальна няня” виплачується в розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого на 1 січня відповідного року, за кожну дитину, якій надається послуга з догляду муніципальною нянею (у 2019 році – 1626 грн.).

У разі збільшення розміру прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років сума компенсації послуги “муніципальна няня” перераховується.

Хто може надавати послугу “муніципальна няня”?

Послугу “муніципальна няняˮ може надавати будь-яка фізична особа – підприємець, яка має право на здійснення відповідних видів економічної діяльності (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91) або юридична особа, що надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10), за винятком державних і комунальних закладів дошкільної освіти, та з якою укладено угоду/договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років.

Договір / угода про здійснення догляду за дитиною до трьох років укладається у письмовій формі між отримувачем послуги “муніципальна няня” та муніципальною нянею.

Істотними умовами договору / угоди про здійснення догляду за дитиною до трьох років є: назва послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та строк її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін та інші умови, які сторони визнають істотними.

Як оформити компенсацію та які документи потрібні?

Для отримання компенсації послуги “муніципальна няняˮ отримувач послуги протягом місяця після укладення угоди / договору про здійснення догляду за дитиною до трьох років подає управлінню соціального захисту населення за місцем проживання наступні документи:
   – заяву про надання компенсації послуги “муніципальна няняˮ;
   – заяву про перерахування коштів із зазначенням рахунка в установі банку;
   – копію угоди / договору про здійснення догляду за дитиною до трьох років між отримувачем послуги “муніципальна няняˮ та муніципальною нянею;
   – підтверджуючі документи щодо оплати муніципальній няні послуги з догляду за дитиною до трьох років (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка). До заяви додаються копії:
   – свідоцтва про народження дитини;
   – сторінок паспорта отримувача компенсації з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації;
   – документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків отримувача компенсації послуги “муніципальна няняˮ.

Опікун додатково надає рішення про встановлення опіки.

Термін, на який призначається компенсація.

Компенсація призначається на термін здійснення догляду за дитиною до трьох років, визначений у договорі / угоді щодо здійснення догляду за дитиною до трьох років, укладеній між отримувачем послуги “муніципальна няняˮ та муніципальною нянею, але не довше ніж до досягнення дитиною 3-х років.
Виплата проводиться щомісяця на підставі поданих до 5 числа місяця отримувачем послуги «муніципальна няня» підтверджувальних документів щодо оплати муніципальній няні послуги з догляду за дитиною до трьох років.

Обов’язок отримувача компенсації послуги “муніципальна няня”:

   – подавати щомісяця до 5 числа територіальному управлінню соціального захисту населення підтверджувальні документи щодо оплати муніципальній няні за послугу догляду за дитиною до трьох років.

У разі неподання в установлений термін підтверджувальних документів щодо оплати муніципальній няні послуги з догляду за дитиною до трьох років виплата компенсації послуги “муніципальна няняˮ припиняється.

Після подання підтверджувальних документів щодо оплати послуги виплата компенсації поновлюється з місяця, за який було здійснено оплату послуги;
   – протягом одного робочого дня інформує про розірвання договору / угоди щодо здійснення догляду за дитиною до трьох років або про інші обставини, що можуть вплинути на надання послуги догляду муніципальною нянею.

Виплата раніше призначеної компенсації припиняється, якщо отримувачем послуги “муніципальна няняˮ приховано або навмисно подано недостовірні дані про здійснення догляду за дитиною до трьох років, що вплинули на встановлення права на компенсацію.

Надміру перераховані суми компенсації послуги “муніципальна няняˮ повертаються отримувачем послуги “муніципальна няняˮ управлінню соціального захисту населення за весь період, коли він не мав права на її одержання.

Перейти до вмісту