Ви тут:
Суспільство Україна 

Мінекономрозвитку ініціює реформу державного стратегічного планування

Мінекономрозвитку ініціює внесення змін до Порядку розроблення прогнозних, програмних документів та бюджету, визначеного у Постанові Кабінету Міністрів України №621 “Про розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку та складання проекту державного бюджету”.

“Наша мета – запровадити на практиці середньострокове бюджетування та планування діяльності головних розпорядників бюджетних коштів. А також формування стратегії діяльності на середньостроковий період із визначенням основних цілей, завдань, індикаторів їх досягнення і узгодження їх з можливостями бюджетного ресурсу. Ці зміни будуть мати позитивний ефект як для бізнесу, так і державного сектору, бо дозволять створити більш передбачуване біз краще планувати свою роботу на середньострокову та, відповідно, довгострокову перспективу”, – коментує ініціативу Степан Кубів.

Як відомо, Мінекономрозвитку відповідає за розробку прогнозу економічного і соціального розвитку країни. На основі даних цього прогнозу у подальшому відбувається формування Державного бюджету та інших програмних документів.  

Так, відповідно до нової редакції Бюджетного кодексу України, що передбачає запровадження середньострокового бюджетування, згідно з пропозиціями Мінекономрозвитку, одночасно з прогнозом економічного і соціального розвитку країни на період у 3 роки Уряд буде розробляти та ухвалювати Бюджетну декларацію на аналогічний період – 3 роки.

Бюджетна декларація, яка міститиме стелі видатків бюджету, після ухвалення змін до Порядку розроблення прогнозних, програмних документів та бюджету, базуватиметься на цілісній системі взаємоузгоджених детальних прогнозних розрахунків – це понад 400 показників, представлених у прогнозі на 3 роки. В процесі планування бюджету вона замінить основні напрями бюджетної політики, що наразі визначаються на період 1 року на базі прогнозу 7 макропоказників.

На основі Бюджетної декларації, а також плану діяльності головних розпорядників бюджетних коштів на середньостроковий період, який так само має розроблятися на 3 роки, будуть формуватися бюджетні запити головних розпорядників бюджетних коштів.

Ініційовані Мінекономрозвитку зміни до Порядку розроблення прогнозних, програмних документів та бюджету приведуть його норми у відповідність до норм Закону України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України» (із змінами), а також до вже напрацьованої практики у сфері прогнозування та планування. Останнє також дозволить уніфікувати підходи до розроблення державних та регіональних прогнозних та програмних документів.

 

Перейти до вмісту