Ви тут:
Суспільство Україна 

Кількість напрямів, за якими НАТО допомагає українським ветеранам, зростає, – Ірина Фріз

Кількість напрямків, за якими НАТО допомагає українським ветеранам, зростає, – повідомила Міністр у справах ветеранів Ірина Фріз.

За її словами, в Україні існує чимало стереотипів щодо НАТО. Один з них полягає в тому, що співпраця з Альянсом обмежується лише військовою сферою. Це абсолютно не так. Адже в НАТО підходять до співпраці із своїми партнерами комплексно. Тож Україна бере участь у багатьох програмах.

«Один з вкрай важливих напрямів, яким опікується Альянс, – допомога українським ветеранам війни. І кількість напрямів співпраці у цій сфері зростає», – заявила Ірина Фріз.

У першу чергу – це програми медичної реабілітації, якими займається NSPA (Агенція НАТО з підтримки та постачання). За фінансування відповідного Трастового фонду НАТО надаються послуги з медичної реабілітації ветеранів.

Крім того, фінансується постачання допоміжних приладів до протезів для тих осіб із інвалідністю, що їх потребують. Реабілітація проводиться в Болгарії, і в 2018 році 63 поранених учасників АТО отримали всю необхідну допомогу за кордоном. У цьому році плани більш масштабні. У спеціалізованих закордонних центрах планується реабілітація 15 осіб щомісяця.

За кошти Трастового фонду НАТО була закуплена та встановлена перша ерготерапевтична кухня та облаштована спеціальна військова майстерня у Львівському військовому госпіталі. У Медичному центрі Національної гвардії «Нові Санжари», що на Полтавщині, закуплено та встановлено реабілітаційне обладнання. Крім того, за участі Фонду та за підтримки Уряду Японії, безпосередньо грантовій допомозі у рамках проекту Кусаноне в Українському науково-дослідному інституті протезування, протезобудування та відновлення працездатності, що знаходиться у Харкові, встановлено модульний реабілітаційний басейн.

Крім того, за допомогою Альянсу в Україні запроваджується досвід членів НАТО Великобританії та Канади щодо психологічної реабілітації військовослужбовців. Цим опікується Трастовий фонд НАТО зі створення системи зміни військової кар’єри на професійну цивільну. Уже два роки проводяться модулі по родинній реабілітації учасників АТО та їх сімей і реалізуються спеціальні програми з подолання стресу серед ветеранів. При цьому використовується найкращий досвід наших західних партнерів. З 2017 року за допомогою НАТО реалізується пілотний проект «Національна лінія психологічної підтримки ветеранів, їхніх сімей».

«Вже багато років НАТО надає Україні підтримку в реалізації програми перепідготовки колишніх військових. Більше дев’яти тисяч вчорашніх вояків вже скористалися цими послугами. Навчання може відбуватися або на інтенсивних 400-годинних курсах англійської мови, або на навчанні з економічних дисциплін. Цей перелік можна продовжувати і продовжувати. НАТО реалізує безліч корисних та потрібних ветеранам соціальних ініціатив. І я сподіваюся, що співпраця із Альянсом у цій сфері буде тільки посилюватися. Адже Україні сьогодні, як ніколи, потрібне міцне плече підтримки західних партнерів», – розповіла Міністр у справах ветеранів.

Перейти до вмісту