Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Де на Полтавщині найбільше хворіють на кір: назвали райони

Протягом минулого тижня (станом на 11 лютого) на Полтавщині зареєстровано 19 випадків кору, на 7 випадків більше ніж за попередній тиждень.

“Захворювання зареєстровані у Кременчуці (4 випадки), Гребінківському районі (4 випадки, з них 1 дитина), у Полтаві, В. Багачанському, Кобеляцькому, Пирятинському районах (по 2 випадки), у Гадяцькому, Миргородському, Полтавському районах (по 1 випадку)”, – йдеться у повідомленні ДУ “Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ”.

Загалом цього року померло вже 8 людей, серед яких дві дитини.

Як можна захворіти на кір?

Вірус кору (Morbillivirus) передається повітряно-крапельним шляхом, причому може жити в повітрі до двох годин після того, як у приміщенні його залишила хвора людина. За статистикою, якщо 10 людей, які не мають імунітету до кору, проконтактували із хворим, то щонайменше 9 з них будуть інфіковані.

    Які симптоми кору?

Кір дуже легко сплутати зі звичайною респіраторною інфекцією, а вже висипку сприймають як прояв алергії. Хвороба має два періоди. Інкубаційний триває мінімум тиждень, симптоми ще не проявляються. У цей час відбувається “накопичення” вірусу в організмі. Далі – катаральний – проявляється сухий кашель, температура до 38-39°, кон’юнктивіт, склерит, світлобоязнь, нежить, може бути пронос та блювота.

Читайте також: Все що необхідно знати про кір

    Який висип під час кору?

Висип можна помітити на слизовій оболонці ясен, щік та губ ще до проявів висипів на тілі. На 4-5 день хвороби з’являється червоний висип. Починається класично за вухами, потім обличчя, протягом кількох днів розповсюджується на тулуб та кінцівки. Кір характеризується тим, що після висипу на цих місцях залишається пігментація.

    Як довго триває хвороба?

Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше. Людина вважається вже заразною в останні 24-48 годин інкубаційного періоду, тобто до появи висипу, а також 4 доби після його появи.

    Які ускладнення викликає кір?

Захворювання на кір може призвести до серйозних ускладнень – пневмонії, стенозуючого ларинготрахеобронхіту, енцефаліту (запалення мозку), ентероколіту (запалення товстої та тонкої кишок), міокардіту, а також до інвалідності та смерті.

Перейти до вмісту