Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Чи роблять міркохвильові печі їжу шкідливою: відповідь Уляни Супрун

Мікрохвильові печі роблять їжу шкідливою, випромінюють радіацію та викликають рак. І це не початок історії про повстання машин.

Насправді, навколо цих пристроїв існує багато міфів, з якими досі сперечаються науковці. Один з них — після нагрівання в мікрохвильовці їжа стає менш поживною, – розповідає в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Багато корисних речовин руйнуються під час теплового впливу. Найбільш теплочутливими є водорозчинні вітаміни, такі як фолієва кислота, вітаміни В і С, які є в овочах. Саме тому важливо зважати на їхній спосіб приготування.

Готування в мікрохвильовці краще зберігає водорозчинні вітаміни.

Коли йдеться про овочі, додавання води під час готування може значно прискорити втрату поживних речовин. Наприклад, броколі, приготовані в мікрохвильовці у воді, втрачають велику кількість антиоксидантів (від 74% до 97%). Водночас це впливає і на смакові якості. Готування на пару чи з малою кількістю води, навпаки, зберігає поживні речовини, – зазначає Супрун.

Але в цілому працює правило — що менше їжа піддається нагріванню, то більше поживних речовин вона зберігає. Мікрохвильова піч також краща за варіння тим, що вітаміни не виварюються у воду, а саме приготування займає менше часу, що також сприяє їхньому збереженню.

А ось щодо готування або розігрівання їжі в пластиковому посуді в мікрохвильовці — ситуація виглядає інакше. Деякі хімічні речовини можуть потрапляти в їжу під час нагрівання. Науковці звертають особливу увагу на два компоненти, які часто наявні в пластику — фталати і бісфенол-А (BPA). Перші додають для отримання прозорого та твердого пластику, другі — щоби зробити пластик м‘яким і гнучким.

Коли готуєте чи розігріваєте їжу в мікрохвильовій печі пам’ятайте про головні правила:

Краще використовуйте скляний чи керамічний посуд.

Якщо користуєтесь пластиком для розігрівання чи вже підігрітої їжі — використовуйте лише призначений для цього пластмасовий посуд. Зазвичай на ньому є відповідне маркування.

Якщо такий посуд має пошкодження — не варто його використовувати. Це стосується старих, подряпаних чи тріснутих контейнерів. В них не тільки не варто розірівати їжу, а й просто залишати гарячу.

Ніколи не нагрівайте та не зберігайте продукти в пластикових контейнерах, які не призначені для харчових продуктів.

Перейти до вмісту