Ви тут:
Суспільство Україна 

Антифейк від МОЗ щодо вакцин проти кору в Японії

Особа, яка називає себе адвокатом Сергієм Гулою, знімає серію відео, в яких переконує українців в тому, що вакцинація нібито шкідлива. Серед найбезглуздіших і найнебезпечніших тверджень – аутизм від щеплень проти кору і заборона такої вакцини в Японії.

У своїх відео він використовує маніпуляції, відверту брехню, видає неправдиві твердження за факти, дезінформує людей. Подібні дії в умовах спалаху кору несуть загрозу національній безпеці країни та кожному українцю, – йдеться у повідомленні МОЗ.

Фейк 1. На 20 секунді відео під назвою “Кір – чому в Японії заборонили вакцин проти кору?” Сергій Гула заявляє: “Чому Японія заборонила вакцинацію проти кору або, в нас як кажуть, КПК. Тройна відповідно вакцина – кір, краснуха, свинка. От. І ця вакцина була в Японії заборонена.” Також автор відео заявив на 1 хвилині 25 секунді:  “По Японії. Перше, що треба знати. По кору. Чому була відмінена ця вакцинація. Навіть в рекомендованих їх немає.” Автор не уточнює, коли саме була заборонена вакцина, вакцина якого виробника тощо.

Факт 1. В Японії не заборонена вакцинація проти кору. Навпаки – в цій країні щеплення проти кору та краснухи (Measles, Rubella – MR) входить до планової вакцинації згідно з японським Календарем щеплень (останнє оновлення у серпні 2018 року).  

Також Японія має високий рівень імунізації проти кору. Так, у 2016 році рівень охоплення вакцинацією становив 97% (перша доза у віці одного року) і 93% (друга доза у 5-6 років), за даними ВООЗ від 20 червня 2018 року.

Варто відзначити, що в Японії  припинили використовувати вакцину КПК – у 1993 році. Починаючи з 1994 року уряд Японії зайняв пасивну позицію щодо вакцинації. У період між 1999 і 2003 роками Японія пережила кілька спалахів  кору. Адже рівень охоплення вакцинацією був значно нижчий (від 75 до 81%), ніж в інших країнах.  А з 2006 року в цій країні до календаря щеплень була введена друга доза вакцини проти кору.

Фейк 2. В цьому ж відео автор залякує людей та пов’язує вакцинацію з аутизмом (6:04).

Факт 2. Вакцинація не призводить до аутизму. Центр контролю та профілактики захворювань у США, медичний інститут Національної академії наук Великобританії та британська Національна служба охорони здоров’я провели дослідження та спростували будь-який зв’язок між вакциною і виникненням аутизму. Також існує понад десяток досліджень, результати яких спростовують зв’язок між вакцинацією і розвитком аутизму.

Звідки з’явилась дезінформація про начебто зв’язок між вакциною проти кору, краснухи, паротиту та аутизмом? У 1998 році у відомому британському медичному журналі було опубліковано статтю про такий зв’язок. Пізніше з’ясувалося, що автор статті — лікар Ендрю Вейкфілд — сфабрикував усі факти. Його визнали винним у порушенні професійної етики та виключили з медичного реєстру Великобританії.

Фейк 3. Сергій Гула у відео під назвою “Кір – які побічні дії від вакцини проти кору? (КПК)“ заявляє: “Корупційними тендерами поставляють ці вакцини в Україну” (3:56).

Факт 3. Вакцини для України за кошти Державного бюджету закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Саме для того, щоби виключити корупційну складову із закупівлі ліків та медпрепаратів за бюджетні кошти, закупівлі здійснюють міжнародні організації. До прийняття рішення, до процесу закупівлі залучається велика кількість незалежних фахівців та експертів, з проведенням незалежних аудитів, що робить закупівлю прозорою.

Фейк 4. У цьому ж відео на 3:43 автор заявляє: “Всіх проколоти невідомо якою вакциною, яку не перевіряє жодна служба в Україні відповідно до слів Наталії Гець (Гудзь – ред.), яка була головою Держлікслужби, яка мала би перевіряти. Ці вакцини приходять Бог знає звідки…”

Факт 4. Україна закуповує вакцини у найкращих виробників світу, що мають потужні виробництва, відповідають найвищим стандартам якості і проходять суворий контроль якості. За державний кошт МОЗ України закуповує тільки ті вакцини, що ефективно і широко використовуються у інших країнах світу. Нині Україна закуповує вакцини в таких країнах: Франція, США, Індія, Болгарія, Бельгія та Республіка Корея.

Вакцини мають прекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я – гарантію якості найавторитетнішої організації у галузі охорони здоров’я у світі. Для проходження процедури прекваліфікації (https://extranet.who.int/prequal/) виробник вакцини надає повний набір даних щодо її якості, безпеки та ефективності, у тому числі відомості про походження та якість всіх інгредієнтів, що використовуються у виробництві, дані про кінцевий продукт, зокрема інформацію про стабільність, а також підтвердження ефективності та безпеки (включаючи дослідження біоеквівалентності). Прекваліфікація – це постійний контроль якості, що не зупиняється після першого ж схвалення ВООЗ продукту від конкретного виробника і гарантує, що виробник забезпечує високу якість кожної наступної серії вакцини, яку він випускає. Лабораторії ВООЗ є одними із найпотужніших у світі, тому саме тут проводиться всесторонній аналіз якості і безпеки вакцин, який фактично неможливо провести в національних лабораторіях, у тому числі – українських.

Також якість і безпека вакцин, які закуповуються для України, підтверджена масштабним досвідом використання у різних країнах світу та лабораторними дослідженнями виробника, в результаті яких виробник надає сертифікат якості – лот-реліз на кожну серію.

Фейк 5. У цьому ж відео на четвертій хвилині: “Не знати як вони тисячі кілометрів долають, тому що розумієте, вакцини не можна просто везти, вони мають відповідний температурний режим зберігання…”

Факт 5. Добре, що автор відео знає, що для транспортування вакцин необхідно зберігати холодовий ланцюг. Проте претензії щодо можливого неправильного транспортування –  безпідставні. Вакцини транспортуються і зберігаються при дотриманні певного температурного режиму (для цього використовуються спеціально обладнані машини, холодильники, холодові склади, сумки-холодильники). До речі, температурний режим для різних вакцин значно відрізняється.

Фейк 6. “Хоча сама вакцина містить в собі дуже багато отруйних речовин, таких як формальдегід, тіомерсал і тому подібне, які не просто є отрутою, та ж сама ртуть-сіль, та ж саме алюміній, друзі, вивчайте це все. А вони є канцерогенами, тобто хімічними складовими, які викликають рак”, – заявляє Гула на 4:18 відео.

Факт 6. Вакцина КПК містить ослаблені штами вірусів, до яких повинен виробитися імунітет. В цьому випадку це  спеціально ослаблені віруси кору, паротиту та краснухи. Також застосовуються допоміжні речовини. Так, наприклад сіль ртуті (тіомерсал, мертіолят) додають у вакцини, що поставляються в багатодозових флаконах, для запобігання бактеріального зараження і забезпечення стерильності. Мінімальна кількість тіомерсалу, що додається у вакцини, не шкодить здоров’ю. У вакцинах, що розраховані на одну дозу, ця речовина відсутня. Тіомерсал містить етилртуть, що є органічною сполукою і повністю виводиться нирками. А наприклад, ртуть,  яка знаходиться в рибі, здебільшого акумулюється в нашому організмі та виводиться набагато важче.

Щоби забезпечити кращу імунну відповідь, вже 60 років у вакцини додають солі алюмінію. У щоденному житті джерело солей алюмінію – вода та харчові продукти. У деякі вакцини, щоби нейтралізувати токсини бактерій-збудників хвороби, перетворити їх в анатоксини та зробити вакцину безпечною і водночас здатною стимулювати захист проти хвороб, додають формальдегід. Формальдегід також виробляється нашим організмом в процесі метаболізму в кількості  більшій, ніж його кількість у вакцинах. До того ж в повсякденному житті формальдегід присутній у повітрі, харчових продуктах, миючих засобах, меблях. Наприклад, в груші формальдегіду в декілька разів більше, ніж у дозі вакцини.

Будьте обачними, не піддаватися на маніпуляції, перевіряти інформацію та її джерела, аналізувати почуте та дотримуватися інформаційної гігієни. Також закликаємо подібних авторів відео не спекулювати темою імунізації, особливо в умовах спалаху кору, коли відмова від вакцинації може вартувати життя та здоров’я, – закликають у МОЗ.

Перейти до вмісту