Ви тут:
Суспільство Україна 

18 лютого – п’ята річниця розстрілів на Майдані

Цього дня, 5 років тому, в Україні розпочався найтрагічніший етап Революції гідності. На Майдані Незалежності 18-20 лютого 2014 року загинули понад 100 людей.

Ще кілька десятків зникли безвісти, більше тисячі дістали поранення, а сотні – були заарештовані та піддані тортурам, пише Главком.

Щоб припинити свавілля державних органів зранку 18 лютого 2014 року протестувальники організували ходу до Верховної Ради України, яку назвали «Мирний наступ». Громадяни вимагали від влади рішень для виходу з кризи і врегулювання ситуації в країні, насамперед обмеження повноважень президента України шляхом внесення змін до Конституції України.

Працівники міліції, діючи за вказівками керівництва правоохоронного органу, спільно з «тітушками», грубо порушуючи чинне законодавство, застосовували надмірне насильство і використали вогнепальну зброю, вчинивши жорстокий силовий розгін ходи.

18 лютого 2014 року на вулицях Інститутській та Грушевського, Кріпосному провулку та Маріїнському парку загинуло 23 людини, а 509 отримали тілесні ушкодження, з них 37 – тяжкі, 85 – середньої тяжкості. У вересні 2014 року, вже після повалення злочинного режиму, Україна відкрила кримінальне провадження щодо розслідування злочинів на Майдані. 

Протистояння стало завершальним етапом Революції Гідності. Результатом подій стало усунення 22 лютого Верховною Радою від обов’язків президента України Віктора Януковича і призначення дострокових президентських виборів на 25 травня 2014 року.

Перейти до вмісту