Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство Україна 

За допомогою онлайн-калькулятора можна визначити ризики серцево-судинних захворювань, – МОЗ

Платформа “INgenius” підготувала добірку онлайн калькуляторів, які допоможуть визначити серцево-судинні ризики: ймовірність хвороб на наступні 5-30 років і важких наслідків від таких хвороб.

Калькулятори мають різний ступінь деталізації. Крім загальних питань про звички, спосіб життя, наявність проблем із серцем у родичів, у деяких калькуляторах треба вказати загальний рівень холестерину, рівень так званого  “поганого” холестерину (ліпопротеїнів низької щільності), показники артеріального тиску. Так, тут треба підготуватись заздалегідь. Але що більше інформації ви надасте, то точнішими будуть результати, повідомляють у МОЗ.

1. ACC/AHA ASCVD Risk Calculator

Оцінка параметрів проводиться з урахуванням клінічних протоколів та оновлення даних (2017 Guideline for the Prevention, Detection, Evaluation, and Management of High Blood Pressure in Adults, USPSTF clinical guidelines, guidelines from JNC-8 for blood pressure management).

Ризик обраховується для людей віком 40-79 років. Аналізуються такі показники: стать, раса, рівень загального холестерину, ЛПВЩ (ліпопротеїдів високої щільності – так званого “поганого” холестерину), показники АТ (артеріально тиску), наявність призначеної антигіпертензивної терапії, діабету, шкідливих звичок (куріння).

Результат вимірюється відсотками із загальним коментарем (високий, середній, низький рівень ризику). Крім того, коментується кожний показник, що відхиляється від норми (наприклад, погано контрольований для певного віку артеріальний тиск). Тут також представлені загальні рекомендації (зміна способу життя, медикаментозна корекція відхилень, додаткові лабораторні обстеження). Калькулятор обраховує можливий ризик упродовж наступних 10 років.

Перейти до калькулятора: https://bit.ly/20iCydu

2. Tool: Heart disease risk calculator from Mayo clinic

Калькулятор має декілька кроків. Проводиться аналіз багатьох параметрів: загальних даних (вік, стать, зріст і маса тіла (у метричній та англо-американській системах виміру), національності, анамнезу  захворювання, сімейного анемнезу, дані про тютюнопаління (чи викурив пацієнт принаймні 100 цигарок протягом життя), наявність цукрового діабету, дані про рівень загального холестерину крові та ЛПВЩ, звичайний рівень АТ та прийом антигіпертензивних препаратів, дані про фізичну активність (високу, помірну, низьку), наявність і кількість овочів і фруктів, а також тваринних жирів у щоденному раціоні. 

Після наводиться відсоткове значення ризику та рекомендації щодо його зменшення. Калькулятор обраховує ризик у перспективі 30 років, а поради стосуються виключно способу життя та не включають медикаментозну терапію.

Перейти до калькулятора: https://mayocl.in/2Hcwql8

3. ASCVD Risk Estimator Plus

Калькулятор має менше параметрів порівняно з попереднім, проте оцінюється також прийом аспірину та статинів, наявний параметр «рівень ЛПНЩ», вікові межі складають 20-79 років.

Тут також можна порівняти свої результати з попередніми, якщо оцінювали свій ризик на цьому калькуляторі раніше. Детальні рекомендації не надаються, а пацієнта направляють до лікаря.

 Перейти до калькулятора: ​https://bit.ly/2CwPQAa

4. Framingham Coronary Heart Disease Risk Score 

У калькуляторі враховуються лише вік, стать, куріння, рівень загального холестерину та ЛПВЩ, значення систолічного АТ та наявність антигіпертензивного лікування. Індивідуальні рекомендації відсутні, вказано, що пацієнти з високим ризиком потребують консультації спеціалістів.

 Перейти до калькулятора: https://bit.ly/2m1MiNQ

5. The Absolute CVD Risk/Benefit Calculator

На цьому ресурсі наведено 4 калькулятори: Framingham, ACC/AHA, QRISK, New Zealand Data. Залежно від обраного способу розрахунку, можливе визначення ризику серцевих нападів, стенокардії, серцевої недостатності, інсульту, переміжної кульгавості та ураження периферичних артерій. Ризик розраховується на 10 або 5 (New Zealand Data) років. Також наводяться загальні рекомендації щодо покращення стану серцево-судинної системи (корекція способу життя, дієтичне харчування, медикаменти тощо).

Перейти до калькулятора: https://bit.ly/2m1MiNQ

6. Reynolds Risk Score 

Досить швидкий калькулятор із мінімумом основних показників (вік, стать, тютюнопаління, систолічний АТ, загальний холестерин і рівень ЛПВЩ, рівень високочутливого С-реактивного протеїну та сімейний анамнез). Наводяться дані з прогнозом на наступні 10 і 20 років з порівнянням з такими в здорових осіб вказаного віку, а також короткі рекомендації з корекції кожного значення (спосіб життя, дієта тощо).

Перейти до калькулятора: https://bit.ly/1ynNg9y

7. Heart Disease Risk Calculator

П`ятикроковий калькулятор, у якому оцінюється вік, стать, тютюнопаління, рівень систолічного АТ і холестерину (наявний також пункт «Невідомо», якщо пацієнт не володіє такою інформацією), прийом антигіпертензивних препаратів, короткий сімейний анамнез. Рекомендації відсутні.

Перейти до калькулятора: ​https://bit.ly/1Vs29zp

8. Australian absolute cardiovascular disease risk calculator 

Ризик оцінюється на підставі відомостей про вік, стать, значення систолічного АТ, тютюнопаління, рівень загального холестерину та ЛПВЩ у крові, наявність цукрового діабету та ознак гіпертрофії лівого шлуночка на ЕКГ. Рекомендації не надаються.
Перейти до калькулятора: https://bit.ly/2ASvyRU

9. A Risk Score for Cardiovascular Disease

Окрім стандартного калькулятора, надається також перелік стандартних питань і відповідей, короткі відомості про сам ризик і обгрунтування його важливості на підставі результатів досліджень (а також посилання на статтю у BMJ). Нижче також наведені корисні посилання (Heartinfo, British Cardiovascular Society, AHA тощо). 

Сам підрахунок проводиться на основі відомостей про вік, стать, зріст пацієнта, наявність тютюнопаління, цукрового діабету та гіпертрофії лівого шлуночка, рівень загального холестерину та креатиніну, перенесені інфаркт міокарду та/або інсульт в анамнезі. Отримані дані порівнюються із середньостатистичними для пацієнтів такого віку і статі, також надається розподіл груп ризику по категоріям і віку.

Перейти до калькулятора: https://bit.ly/2Dmwn72

10. QRISK-3-2018 risk calculator 

Остання версія калькулятора, яка включає також оцінку за наявністю та ступенем ураження інших органів і систем (захворювання нирок, ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак, наявність мігрені, тяжких ментальних розладів тощо), призначенням антипсихотичних препаратів, стероїдів і медикаментозного лікування еректильної дисфункції. Також надається вичерпна інформація про сам калькулятор, публікації, різницю між версіями різних років, а також відповіді на часті запитання. 

Перейти до калькулятора: ​https://bit.ly/2RS3O9C

Перейти до вмісту