Ви тут:
Надзвичайні ситуації Суспільство Україна 

З початку року на пожежах в Україні загинули 275 людей

Показник трагічних випадків на пожежах у житловому секторі продовжує лякати стабільно високими показниками. Так, лише минулої доби вогонь забрав життя одинадцятьох українців.

Вогнеборці переконані, саме власна недбалість громадян є головною причиною виникнення займань і як наслідок загибелі людей. Люди опалюють свої домівки, часто нехтуючи правилами пожежної безпеки, палять у приміщеннях та перенавантажують електромережу, вмикаючи обігрівачі та несправні побутові прилади. На жаль, таке недбальство щоразу підтверджується сумною статистикою.

Так, на Херсонщині, а саме в с. Завітне Каховського району, на пожежі у приватному житловому будинку сталася пожежа, внаслідок якої загинуло двоє людей.

Ще одне життя вогонь забрав під час пожежі в квартирі одного з будинків, що знаходиться у пров. Глінки в Київському районі м. Полтава.

Дивом вдалося уникнути трагедії у м. Житомир, де через пожежу в одній з квартир 5-поверхового будинку, на сходовій клітині утворилося сильне задимлення. Аби захистити людей, які опинилися заблокованими у власних помешканнях, фахівці ДСНС провели евакуацію мешканців з трьох верхніх поверхів. Всього на свіже повітря було виведено 16 чоловік.

Загалом, з початку року показник загиблих та постраждалих на пожежах становить вже 275 та 139 осіб відповідно. При цьому, із 3 957 пожеж, понад 2,7 тисячі випадків сталися саме у помешканнях громадян.

Тож, заважаючи на вкрай невтішну та трагічну статистику, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки.

– Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов’язково обговорити в родині не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби “101”, евакуації дітей, гасіння пожежі на початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення. Не забувайте розповідати дітям про небезпеку, яку приховує у собі вогонь, – про це повідомили в УДСНС України у Полтавській області.

Завжди дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань! Зокрема:

  • слідкуйте за станом та справністю електромережі;
  • у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, обігрівачі, тощо;
  • не паліть у ліжку;
  • не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;
  • намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності;
  • при використанні пічного опалення перевірте заходи безпеки і справність печі;

Пам’ятайте! Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.

Перейти до вмісту