Ви тут:
Суспільство 

Єдину українську антарктичну станцію модернізують

Масштабна реконструкція відбудеться вперше відтоді, коли станція перейшла у власність України, тобто за 22 роки.

Як розповіли у Міністерстві освіти і науки України, на це держава виділила майже 35 млн гривень. Таку інформацію повідомив в.о. директора Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) МОН Євген Дикий під час прес-конференції сьогодні, 17 січня 2019 року, в Києві.

«Уперше за 22 роки, які станція належить Україні, вкладено серйозні кошти для її модернізації. На це було виділено спочатку 15 мільйонів гривень, а потім ще 19,6 млн. Хочу нагадати, що загалом цій станції вже понад 70 років. Британці передали нам її 1996-го в дуже гарному стані, але, звісно, за такий час вона вже потребує серйозного оновлення багатьох систем. А за час «господарювання» України було побудовано тільки паливний бак 2006 року», – зазначив керівник НАНЦ.

Зокрема, будуть проведені такі роботи:

  1. Оновлення всієї енергетичної системи станції – нові дизельні двигуни
  2. Встановлення нового опріснювача води (перетворює морську воду на питну)
  3. Заміна всієї системи опалення
  4. Заміна даху на всіх приміщеннях станції
  5. Переобладнання медичного кабінету (кардіограф, УЗД-апарат, біохімічний аналізатор та аналізатор крові, обладнання для телемедицини)
  6. Переобладнання біологічної лабораторії (морозильник для глибокого заморожування біологічних зразків, витяжна шафа для роботи з хімічними реагентами, обладнання для виділення ДНК, спектрофотометри)
  7. Ремонт паливного баку (антикорозійна холодна оцинковка дна)
  8. Побудова паливного трубопроводу

Академік Вернадський (до 1996 — Фараде́й (англ. Faraday Station)) — єдина українська антарктична станція, розташована на мисі Марина острова Галіндез за 7 км від західного узбережжя Антарктичного півострова. Вона працює цілий рік і є метеорологічною та географічною обсерваторією. Заснована у 1953 році як британська станція «Фарадей»; в лютому 1996 року була придбана Україною за символічну ціну в один фунт стерлінгів у Британії і була передана Англійським Антарктичним Товариством та перейменована на «Академік Вернадський» на честь видатного українського вченого академіка Володимира Івановича Вернадського, першого президента НАН України.

Перейти до вмісту