Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Як захистити зір школяра від впливу комп’ютера?

Те, що тривалість роботи за комп’ютером при правильно підібраному моніторі та при дотриманні всіх гігієнічних заходів впливає на зір – міф. Саме неправильно організована робота погіршує зір. Яких правил потрібно дотримуватися, щоб зберегти зір школяра, який часто працює за екраном монітора, opticlub.org.
Освітлення
Кімната повинна бути рівномірно освітленою, настільна лампа для роботи тільки посилить напругу очей, бо світло буде падати тільки з одну сторону монітора.
Відстань до комп’ютера
Відстань від екрана до очей має бути від 40 см до 50 см. Важливо, щоб монітор був розташований на рівні очей. Саме цього правила важко дотримуватися, бо школярі швидко ростуть, необхідно контролювати не тільки висоту робочого столу, стільця, але і висоту, на якій стоїть монітор.
Постава
При роботі за ПК постава повинна бути рівною, голова спрямованою прямо, а не задиратися вгору або нахилятися вниз. Гімнастика для очей Для профілактики спазму акомодації кожні півгодини необхідно приділяти п’ятихвилинній гімнастиці для очей, щоб розслабити м’язи.
Прогулянки
Необхідно значну увагу приділяти щоденним прогулянкам на свіжому повітрі. Для цього варто виділяти не менше 2-2,5 годин на добу.
Сон
Раціонально організований режим сну відіграє важливе значення для здоров’я очей. Школяр повинен спати не менше восьми годин на добу. Не варто дозволяти дитині засиджуватися за уроками або онлайн-іграми ночами, забезпечте відпочинок для очей.
Краще віддавати перевагу друкованій літературі, а не електронним підручникам. Одночасно за екраном повинна бути тільки одна дитина, бо сусід збоку вже дивиться на монітор під неправильним кутом, картинка викликає напругу м’язів ока.

Також звісно варто щорічно перевіряти зір в окуліста та дотримання всіх необхідних рекомендацій лікаря. Їжа малюка має бути багата всіма необхідними вітамінами, мінеральними комплексами для підтримання зору. Пам’ятайте, що запаси здоров’я на все життя формуються з дитинства.

Перейти до вмісту