Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Уляна Супрун порівняла епідемію кору з пам’ятниками Леніну

Терпіти недолугий ідол тирана лише тому, що звикли бачити його з дитинства і він ”їсти не просить”. Не вакцинуватися, бо не бачили, щоб хтось захворів. Проте ходять чутки, що хтось помер від вакцин. Про спільне у цих рішеннях розповіла в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Недалекоглядність та відсутність бажання мислити глобальніше – це спільне у таких рішеннях. Леніни простояли на вулицях українських міст порівняно мало — лише кілька десятків років — але чомусь мали прихильників, які не уявляли життя без них. Навіть не життя без комуністичної ідеології, а саме без кам’яних істуканів, – розповідає Уляна Супрун.

Та додає, що ці люди звикли бачити їх все своє життя. І не хотіли мислити ширше та згадати, що це пам’ятник особі, що є причиною гибелі й страждань мільйонів українців. А місце, де стоїть її ідол, доволі добре виглядало без Леніна сотні років. Пройшло всього кілька років, і вже ніхто й не згадує, що було на місці цих Ленінів.

Люди, які не дбають про щеплення від кору, теж так чинять переважно за інерцією, а не в результаті зважених та обдуманих рішень. До вакцини від кору, які почали вводити у світі лише в 1963 році, масштабні епідемії хвороби повторювалися у світі кожні 2-3 роки. Щороку від кору помирали близько 2,6 мільйона людей. Тільки масова вакцинація призвела до того, що рівень захворювання почав падати. Лише на кілька десятиліть українці забули про страшні наслідки епідемії кору, і от ми знову маємо спалахи хвороби, – зазначає Супрун.

Спалах захворюваності в України — не лише наслідок провалів у державних закупівлях ліків і вакцин, які тривали роками і вирівнялися лише після початку нашої співпраці з міжнародними організаціями. Не лише через вплив антивакцинальної кампанії, яку зокрема використовує Росія, як інструмент гібридної агресії проти цілих держав.

А також безвідповідального ставлення до цієї теми з боку самих громадян. За наявності необхідної кількості вакцини КПК, в нас неприйнятно низький рівень охоплення щепленнями. Хоча достатньо ширше розкрити очі й подивитися на ситуацію глобальніше — мільйони прикладів в історії та наука давно довели, що вакцинація єдиний захист, який ми маємо від багатьох смертельних хвороб. Не треба обмежуватися лише власним досвідом і чутками. Не треба чекати, коли станеться біда, щоб почати щось робити. Дбаймо про свій захист і виганяймо нечисть з країни. З пам’ятниками Леніну вже покінчено. Черга за кором, – наголошує Уляна Супрун.

Перейти до вмісту