Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві відбувся воркшоп «Бюджет участі: обговорення, вдосконалення, розвиток»

Четвертий рік поспіль у Полтаві діє міська цільова програма партиципаторного бюджетування «Бюджет участі». Це своєрідний інструмент взаємодії влади та громади для вирішення питань, що хвилюють полтавців щодо благоустрою територій, проведення соціальних проектів та багато іншого. Учора відбувся воркшоп, учасники якого обговорювали шляхи вдосконалення та розвитку цієї програми у майбутньому. Про це провідомили у Полтавській міській раді.

У Комунальній організації «Інститут розвитку міста» відбувся воркшоп «Бюджет участі: обговорення, вдосконалення, розвиток», участь у якому взяли близько 20 учасників, серед яких як автори проектів «Бюджету участі» минулих років, так і потенційні автори, представники громадських організацій, фахівці структурних підрозділів міськвиконкому, а також члени робочої групи з питань партиципаторного бюджетування.

Голова робочої групи Олександр Глазов зауважив, що метою заходу є виявлення слабких сторін у реалізації проектів минулих років та пошук шляхів розв’язання цих проблем.

– Сьогодні ми зібралися для того, аби проаналізувати помилки реалізації проектів-переможців минулих років. Наше завдання – віднайти шляхи вдосконалення Програми «Бюджет участі», зробити проект більш доступним для мешканців нашого міста, розширити промоційну кампанію та знайти нові методи донесення інформації до містян.

Модератором воркшопу виступила експерт Польсько-української фундації співпраці ПАУСІ, у минулому член робочої групи по впровадженню партиципаторного бюджетування у Чернігові Ірина Стасюк. Вона запропонувала учасникам знайти відповідь на питання «Як ми разом можемо покращити бюджет участі у Полтаві?».

– Формат нашої роботи називається прийняття рішення, віднайти консенсус. Це фасилітаційна методика, коли вся група спільно напрацьовує те бачення, з яким будемо працювати в подальшому. Завдяки фасилітації учасник поєднують свої сили та здібності так, що група стає максимально ефективною у прийнятті рішень, здатна генерувати нові корисні ідеї. Це такий робочий технічний варіант, поштовх знайти ці всі плюси і мінуси, – наголосила Ірина Стасюк.

Серед учасників воршопу – начальник управління у справах сім`ї, молоді та спорту Олена Бабенко. Очолюване нею управління є реалізатором одного проекту-переможця «Бюджету участі» 2018 року. Олена Миколаївна підкреслила, що вони готові до тісної співпраці з авторами проектів:

– Хотілося б, щоб люди подавали більше проектів, були більш активними у цьому процесі. Ми готові реалізовувати гарні ідеї та проекти. Гадаю, що на початковому етапі потрібно зробити більше експертних засідань, аби в майбутньому уникнути тих питань, які уже виникли постфактум.

Під час воркшопу учасники, поділившись на мікрогрупи, озвучували свої ідеї по вдосконаленню Програми, зокрема в питаннях внесення змін до діючого Положення про партиципаторне бюджетування, а також питання підвищення рівня обізнаності мешканців міста про «Бюджет участі», підняття його рейтингу серед містян та звітування про виконану роботу.

Нагадаємо, у 2018 році перемогу у конкурсі здобули 3 великих та 14 малих проектів, які будуть реалізовані у 2019 році.

Перейти до вмісту