Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Лубнах відбувся святковий молебень та освячення води на міському пляжі

У Лубнах на міському центральному пляжі відбувся святковий молебень із проведенням чину Великого освячення води з нагоди релігійного свята Хрещення Господнього. Чимало лубенців долучилося до відзначення одного з великих християнських свят, повідомили у Лубенській міській раді.

Як відомо, Водохреще – це третє свято різдвяного циклу, яке відзначається 19 січня. Воно знаменує кінець Різдвяних Святок.

У цей день прийнято влаштовувати масові купання в ополонках, а вся вода на Водохреще вважається святою.

Нині свято Водохреща, хоч і без усіх прадавніх обрядів, традиційно масово святкують в усіх регіонах України.

Традиційно долучилися до відзначення Йордану, як ще по-іншому називають Водохреще ( а ще – Богоявлення, Водохрестя, Водощі, Йорда, Ордань) і лубенці.

Ще зранку на території центрального пляжу чергували працівники водолазно-рятувальної станції разом з начальником Миколою Шостаком, інші представники комунальних служб, було облаштовано підхід до берега, роздягальні та інші зручності для громадян. Звуковий супровід заходу забезпечували працівники міського будинку культури.

Напередодні у Свято-Троїцькій церкві було відправлено святкову службу, після цього священики на чолі з настоятелем цієї духовної обителі о. Іваном провели також святковий молебень із проведенням чину Великого освячення води з нагоди релігійного свята Хрещення Господнього.

Захід проводилось організовано, було дійсно масовим, радісним, серед бажаючих пірнути у цілющу купіль активною була молодь, а найменшому купальнику, якого довелось побачити, на вигляд приблизно 3 роки.

Відтепер, за давніми українськими традиціями, слід переходити до звичайного трудового ритму. Це був свого роду ритуальний перехід, а тому й казали: “Прийшов Предтеча і забрав свята на плечі”.

Перейти до вмісту