Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Про особливості праці неповнолітніх роз’яснили фахівці Першого полтавського центру з надання БВПД

Національним законодавством передбачено можливість працевлаштування осіб, яким ще не виповнилося 18 років. При цьому, особи, яким виповнилося 16 років, мають право на працевлаштування на загальних підставах. Як виняток, на роботу можуть прийматися і особи, які досягли 14 річного віку, при цьому вони можуть бути залучені тільки до виконання легкої роботи, яка не завдає шкоди здоров’ю та навчанню.

Про це повідомили у Першому полтавському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

При прийнятті на роботу особи, якій не виповнилося 16 років, необхідно обґрунтувати необхідність її працевлаштування, у такому випадку необхідно додати до її особової справи згоду одного з батьків, копію паспорта або свідоцтва перо народження, документ, який підтверджує, що робота буде виконуватись у вільний від навчання час.

При використанні праці неповнолітніх існують певні обмеження, так забороняється використовувати працю неповнолітніх у нічний час, заборонено залучати таких осіб до надурочної правці, та праці у вихідні дні. Забороняється залучати неповнолітніх до важких робіт, робіт із шкідливими, або небезпечними умовами праці, підземних робіт, робіт, пов’язаних із підійманням і переміщенням речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Звільнення з роботи неповнолітніх осіб з ініціативи власника допускається лише зі згоди служби у справах дітей.

Якщо продовження роботи неповнолітнього працівника загрожує його здоров’ю або порушує його законні інтереси, батьки, усиновителі і піклувальник неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім.

Роботодавець зобов’язаний здійснювати працевлаштування неповнолітніх працівників в випадках їх звільнення у разі виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню даної роботи, у разі поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу, за умов зміни в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності кадрів або штату працівників, банкрутства.

Неповнолітнім особам, при скороченій тривалості робочого часу, заробітна плата виплачується у повному обсязі.

Особи віком до 18 років мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 31 календарний день у зручний для них час.

Щорічна основна відпустка неповнолітнім може надаватись також у перший рік роботи за їх заявою до настання шестимісячного строку безперервної роботи на даному підприємстві, в організації, установі. Ненадання щорічної відпустки особам віком до 18 років протягом робочого року забороняється. Це означає, що заміна неповнолітнім всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

Також варто зазначити, що неповнолітніх осіб приймають на роботу тільки після проходження попереднього медичного огляду. Медичний огляд для таких осіб є безкоштовним. А для працюючих, на час проходження медичного огляду зберігається середня заробітна плата.

Нагадуємо, що кваліфіковану правову допомогу можна отримати, звернувшись до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: : м. Полтава, вул. Міщенка, 2, з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (0532)50 27 22.

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи  бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером  системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово).

Перейти до вмісту