Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Податкова знижка: кому держава повертає сплачені за навчання гроші

Сплачуєте за своє навчання чи дитини? Маєте право на податкову знижку. Якщо громадянин України, який офіційно працює, отримує заробітну плату і сплачує податки, оплачує навчання у вітчизняних закладах освіти (своє чи сім’ї), то він може скористатися податковою знижкою. 

Згідно із Податковим кодексом України (ст. 166) платник податку має право включити до податкової знижки щодо зменшення оподатковуваного доходу фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Податкову знижку можна отримати до кінця року, наступного за звітним. Якщо таке право не використане, то воно не переноситься на наступні роки. Для того, щоб отримати податкову знижку необхідно зібрати пакет документів (копію паспорта, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного податкового номера, довідку про доходи за формою №3, копію договору з закладом освіти, копії квитанцій про оплату навчання, оригінали документів, що підтверджують ступінь споріднення, податкову декларацію про майновий стан і дохід, заяву із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування) та подати їх до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Після подання документів кошти будуть зараховані на банківський рахунок протягом 60 днів.

Нагадаю, податкова знижка – це сума, на яку дозволяється зменшити розмір сплаченого особою податку на доходи фізичних осіб у зв’язку з оплатою нею послуг навчання. 

В. о. начальника ГТУЮ у Полтавській області Дар`я Бриндак

Перейти до вмісту