Ви тут:
Медицина Суспільство ТОП-новина Україна 

Пацієнт має право: Як кожен українець може реалізувати своє право на медичні профілактичні заходи

Право на медичні профілактичні заходи є одним із основних прав пацієнтів, гарантованих законодавчо. Це означає, що держава зобов’язується створювати такі умови, щоби захистити своїх громадян від хвороб.

У МОЗ розповіли детально, як це працює в Україні.

Попереджати захворювання значно легше і дешевше, ніж лікувати.

Профілактика включає в себе не тільки пропагування здорового способу життя, але і вивчення ризикованої поведінки, попередження психічних, неврологічних розладів, вакцинацію, скринінги на певні типи захворювань, обстеження і вчасне виявлення хвороб, попередження епідемій, попередження залежностей і багато іншого.

Нинішній курс МОЗ передбачає орієнтацію не на хвороби, а на здоров’я кожного конкретного пацієнта.

Водночас проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення – це не лише право, а й обов’язок кожного пацієнта, закріплений законодавчо. Адже це – персональний захист і безпека для оточуючих.

Які профілактичні послуги можна отримати у свого лікаря

Медичні профілактичні послуги кожен українець може отримати у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Зі своїм лікарем можна проконсультуватись з будь-якого питання, пов’язаного зі здоров’ям. Наприклад, ви можете обговорити зі своїм лікарем кроки для профілактики хвороб серця, оптимальні для вас фізичні вправи, порадитись, як позбутись куріння чи налагодити режим сну.

Ваш лікар вчасно виявить ризики для здоров’я, допоможе відкоригувати спосіб життя, а за потреби – направить на аналізи, до вузькопрофільних спеціалістів чи призначить відповідне лікування.

Крім того, новий Порядок надання первинної медичної допомоги передбачає профілактичні огляди та аналізи для груп ризику семи захворювань.

Щороку:

  • Цукровий діабет: 45 років і старші, всі – при факторах ризику

  • ВІЛ: 14 років і старші

  • Туберкульоз: всі – при факторах ризику

Раз на два роки:

  • Рак молочної залози: 50–69 років, з 40 – при факторах ризику

Раз на 1-2 роки залежно від факторів ризику:

  • Гіпертонічна хвороба та інші серцево-судинні захворювання – жінки 50 років і старші, чоловіки 40 років і старші

  • Колоректальний рак: жінки і чоловіки старші 50 років

  • Рак передміхурової залози: з 40 років залежно від ступеня ризику

Про фактори ризику вам розкаже ваш лікар, неодмінно запитайте його про це.

Так само ваш лікар має слідкувати за вакцинацією вашої дитини і вас за Календарем щеплень.

Вакцинація як право на профілактику смертельно небезпечних інфекційних хвороб

Національний календар профілактичних щеплень передбачає вакцинацію дітей проти 10 захворювань:

туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту; дорослих – проти дифтерії та правця. Держава закуповує вакцини у відповідності до Календаря і таким чином гарантує можливість українцям отримати безоплатні щеплення для профілактики цих хвороб і захистити своє життя і життя своєї дитини.

Всі вакцини за Календарем профілактичних щеплень отримують діти і дорослі безоплатно. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його безоплатно до 18 років.

Дорослим роблять планові щеплення проти дифтерії та правця кожні 10 років. Такі щеплення в державних закладах охорони здоров’я також проводять безоплатно. Крім того, дорослі з груп ризику (медики, освітяни, студенти, військові, учасники ООС) в умовах спалаху кору можуть безоплатно вакцинуватись проти кору, паротиту і краснухи.

Впевніться, що ваші права не порушено:

1. Лікар оглянув вас чи дитину перед щепленням, і ви отримали відповіді на всі питання, які вас цікавлять щодо вакцинації.

Лише після цього ви маєте підписати інформовану згоду на щеплення, засвідчивши, що отримали повну інформацію про процедуру щеплення.

Порада: підготуйтеся до консультації та складіть список питань, що вас турбують. Лікар розкаже про вакцину, можливі реакції організму на щеплення та порадить, як користуватися жарознижувальними препаратами, якщо в дитини підвищиться температура. Дізнайтеся, у якому випадку слід звернутися до лікаря та коли потрібно робити наступне щеплення.

Скажіть лікарю, якщо:

  • вам здається, що дитина хвора;
  • у дитини є алергія на ліки або їжу;
  • раніше в дитини була сильна реакція на щеплення;
  • у дитини є серйозні захворювання серця, легенів, нирок тощо;
  • у дитини були судоми;
  • дитина приймає якісь ліки;
  • дитина проходила курс хіміотерапії, гормональної терапії, отримувала стероїди або ліки, що пригнічують імунітет;
  • з моменту останнього щеплення минуло менше ніж 4 тижні.

Якщо не довіряєте своєму лікарю, знайдіть того медичного працівника, з яким будете почуватись спокійно і впевнено.

2. Профілактичні щеплення повинні проводитися при дотриманні санітарно-протиепідемічних правил і норм, лише одноразовими
або самоблокувальними шприцами.

Зверніть увагу, що вакцину ніколи не повинні вводити у сідницю. Якщо вакцина потрапить у жировий прошарок, імунітет може не сформуватися. Якщо зачепити голкою сідничний нерв, це може призвести до больового синдрому та інших порушень.

Зауважте, що:

  • дітям до двох-трьох років укол роблять у передню поверхню стегна;
  • дорослішим дітям укол роблять у плече (дельтоподібний м’яз).

Вводити вакцину можуть лише медичні працівники (лікар, фельдшер, молодший спеціаліст з медичною освітою). Контролювати придатність вакцини можуть також і батьки – наприклад, перевірити колір термоіндикатора на флаконі вакцини (світліший колір квадрату в центрі кола на флаконі свічить про те, що вакцина зберігалась при оптимальному температурному режимі і придатна для використання).

3) Після проведення щеплення медпрацівники мають спостерігати за станом здоров’я дитини чи дорослого, які вакцинувались, упродовж терміну, вказаного в інструкції з застосування вакцини.

Зазвичай це 30 хвилин.

Після щеплення не йдіть з поліклініки одразу, залишіться на півгодини, щоб лікар міг побачити, що у вас чи в дитини немає негайних реакцій на вакцину. Незначне почервоніння та дискомфорт у місці ін’єкції, підвищення температури — це нормальна реакція організму на щеплення. Ці симптоми — ознака того, що вакцина діє та організм формує імунітет. Вони зазвичай самі минають за кілька діб. Якщо підвищена температура турбує, ви можете дати жарознижувальне — відповідно до порад вашого лікаря.

Зверніться до лікаря, якщо:

  • у дитини висока температура, яка важко збивається жарознижувальними препаратами;
  • дитина тремтить або здригається так, наче їй холодно;
  • дитина млява, дуже зблідла;
  • дитина відмовляється від води та їжі, блює;
  • дитина виражено занепокоєна, довго плаче.

4) Медичні протипоказання до щеплень визначені наказом МОЗ України та зазначені в інструкції до вакцини.

Перелік протипоказань щодо вакцинації є невеликий.  За світовими стандартами він не включає легкі застуди з температурою до 38,5°С. Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, та при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується:

  • Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С.
  • Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад, на желатин, неоміцин, курячий білок тощо).
  • Захворювання і стани організму, при яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при СНІДі).

Протипоказом до введення живих вакцин може бути вагітність. Наприклад, вакциною КПК не прищеплюють вагітних, адже вона містить живі віруси.

У разі виникнення тимчасових протипоказань до вакцинації щеплення проводиться одразу як вони зникнуть. Пропущені за календарем щеплення потрібно надолужити якомога швидше.

5) Відмовляючись від вакцинації, ви повинні усвідомлювати смертельні ризики, які створюєте для себе, своїх дітей, оточуючих.

Саме тому факт відмови від щеплень обов’язково з позначкою про те, що медичним працівником надані роз’яснення про наслідки такої відмови, підписується як громадянином (при щепленні неповнолітніх – батьками або іншими законними представниками, які їх замінюють), так і медичним працівником.

Вакцини захищають від надзвичайно небезпечних хвороб, які можуть призвести до ускладнень або смерті. Наприклад, з 1000 людей, які заразилися кором, 1 помирає, 1 отримує ускладнення – енцефаліт, а 50 – інші тяжкі ускладнення, від яких страждають усе життя. Водночас випадки складних реакцій на вакцину трапляються з меншою імовірністю, ніж один раз на мільйон.

Обчисліть самі:

Перейти до вмісту