Ви тут:
Медицина Суспільство ТОП-новина Україна 

Обов’язки сімейного лікаря та права пацієнта: переваги реформування “первинки”

Реформування “первинки” – це вибір лікаря. Чи добре ви орієнтуєтеся в обов’язках сімейного лікаря і чи знаєте свої права? Мало хто розуміє новації щодо вакцинації, безоплатних послуг та викликів свого лікаря додому.

Навіть деякі лікарі не повністю орієнтуються в змінах. Це дійсно складна тема, бо відбувається дуже багато нового. І дуже багато осіб, яким більше подобалося “по-старому” та вони не припиняють плутати громадян, дискредитуючи нововведення, – наголошує в. о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Відповіді на 17 найпоширеніших запитань трансформації охорони здоров’я, які відбулися у 2018 році.

Що таке “первинка”? Так називають медичні заклади, які надають первинну медичну допомогу. Це сімейні лікарі, педіатри та терапевти.

Що потрібно зробити, щоб підписати з лікарем “первинки” декларацію і він почав мене обслуговувати? Взяти з собою паспорт, ідентифікаційний код і телефон. Прийти до будь-якого вподобаного лікаря “первинки”. Він зареєструє через комп’ютер (лікар має зареєструвати вас в системі, роздрукувати декларацію без помилок і дати вам на підпис. Лишень пам’ятайте, що для підписання декларації дитині потрібне ще її свідоцтво про народження).

Читайте також: Останнього терміну укладання декларацій не існує, – Віктор Лисак

Скільки коштує обслуговування у такого лікаря? Скільки я маю платити у касу? Ніскільки. За пакет послуг уже заплатила держава, тому мені нічого платити не треба (ви не платите нічого. Ви уже заплатили за це своїми податками. За кошти відповідає Національна служба здоров’я, створена весною 2018 року).

Я можу підписати декларацію і обслуговуватися у лікаря лише за пропискою? Це неправда. Ви можете підписати декларацію з сімейним лікарем чи терапевтом, який вам подобається, незалежно від вашої прописки.

Я не можу підписати декларацію з лікарем-ФОПом чи приватною клінікою? Ви можете підписати декларацію з лікарем-ФОПом чи приватною клінікою, якщо вони є у системі і уклали договори з Нацслужбою здоров’я.

Відтепер при підписанні декларації з лікарем не треба вказувати місце своєї реєстрації? Так, пацієнт під час підписання декларації показує лише документ, що посвідчує особу, і ідентифікаційний код.

Якщо мені не сподобався мій сімейний лікар, я мушу чекати до кінця року, щоб підписати декларацію з іншим медиком? Ви можете підписати нову декларацію з іншим лікарем, коли забажаєте. Для цього навіть не треба іти до попереднього. Підписуєте нову – і дані автоматично змінюються у системі.

Якщо я досі не підписав декларації з сімейним лікарем, мушу платити за прийоми? За пацієнтів, які не підписали декларації та проживають на території обслуговування медзакладу, комунальний медзаклад буде отримувати оплату від НСЗУ до червня 2019 року включно.

Дітей може обслуговувати лише педіатр? Ні. Ви можете підписати декларацію для дитини і з педіатром, і з сімейним лікарем.

Чим краще ви знайомі з нововведеннями, тим швидше скористаєтеся перевагами змін.

МОЗ видало постанову, за якою сімейні лікарі і педіатри більше не приїздять на виклики додому? Ні, МОЗ такої постанови не видавало. Але тепер лікарі можуть вирішувати, чи їхати до пацієнта чи ні, враховуючи стан його здоров’я. Це дозволяє їм заощаджувати час, щоб приймати більше пацієнтів на місці.

Читайте також: Чи повинен лікар виїжджати на виклик: роз’яснення Уляни Супрун

У мене харчове отруєння. Я можу звернутися з ним до свого сімейного лікаря? Ви можете спокійно звернутися до свого лікаря з таким станом і він вам допоможе і за потреби скерує до вузьких фахівців.

В обов’язки сімейного лікаря та педіатра входить вакцинація відповідно до календаря профілактичних щеплень? Дитячі вакцини за календарем щеплень мають давати безоплатно, а дорослим – залежно від хвороби.

Аналіз глюкози в крові мій сімейний лікар має зробити безоплатно? Так.

Читайте також: З липня на Полтавщині запрацює програма “Безкоштовна діагностика”

А за електрокардіограму я вже маю заплатити? Якщо ви підписали декларацію з сімейним лікарем, ця послуга для вас безоплатна.

Я вагітна. Мою вагітність може вести мій сімейний лікар? Може, якщо це не ускладнена вагітність.

Лікар, з яким я підписав декларацію, мусить мені дати свій мобільний телефон, щоб в разі чого я міг з ним проконсультуватись і о першій ночі? Лікар не зобов’язаний це робити. Він може за бажанням дати вам свій номер, але це ви вже узгоджуєте особисто між собою.

Сімейний лікар має право відмовитися від подальшого ведення пацієнта, якщо той не виконує медичних приписів? Може, за умови, що це не загрожуватиме життю хворого і здоров’ю населення.

 

Перейти до вмісту