Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині заклеїли незаконний білборд кандидата в Президенти

У Кременчуці був розміщений білборд кандидата на посаду Президента Андрія Садового, який не містив вихідних даних. Після звернення до поліції спостерігачів ОПОРИ, незаконну зовнішню агітацію заклеїли.

Білборд, з написом «Андрій Садовий. Наступ 2019», був розміщений на проспекті Лесі Українки. Вихідні дані були відсутні, повідомили в ОПОРІ.

Після прибуття наряду поліції на місце правоохоронці самостійно зв’язались з власником білборду. Після розмови співробітники поліції повідомили, що на наступний день білборд замінять. 16 січня спостерігачі ОПОРИ знову прибули до вказаного білборду, проте агітації Садового там вже не було.

«Задля вирішення даної проблеми нашим спостерігачам навіть не знадобилось писати заяву до поліції. Проте слід зазначити, що розміщення агітаційної продукції без вихідних даних дозволяє використовувати кандидатам кошти не з виборчого фонду, що порушує рівність виборчого права та прозорість виборчого процесу», – наголошує координатор ОПОРИ в Полтавській області Костянтин Донченко.

Згідно з частиною 16 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» «забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів».

Згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Офіційно ЦВК зареєструвала Андрія Садового в якості кандидата на посаду Президента 8 січня. Станом на 16 січня зареєстровано 8 кандидатів.

Перейти до вмісту