Ви тут:
Суспільство Україна 

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі обклала антидемпінговим митом імпорт кухонної солі та лампочок з Білорусі

25 січня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) ухвалила рішення про застосування антидемпінгових заходів щодо солі кухонної виварної ґатунку екстра та електричних ламп розжарювання походженням з Республіки Білорусь.

В листопаді 2017 року у відповідь на скаргу компанії “Руссоль-Україна” МКМТ ухвалила рішення про початок антидемпінгового розслідування щодо імпорту в Україну з Республіки Білорусь виварної кухонної солі ґатунку екстра. У ході розслідування встановлено факт демпінгу при імпорті в Україну виварної кухонної солі. Відтак, МКМТ ухвалила рішення про застосування антидемпінгового мита на рівні 11,85% для експортерів з Білорусі строком на п’ять років. Водночас ВАТ «Мозирьсоль» (Білорусь) взяло на себе добровільне цінове зобов’язання, де запропонувало припинити демпінговий імпорт шляхом встановлення мінімальних цін експорту в Україну окремих категорій товару. МКМТ визнала добровільне цінове зобов’язання задовільним та ухвалила рішення не застосовувати остаточні антидемпінгові заходи щодо імпорту в Україну кухонної солі виробництва “Мозирьсолі”.

У відповідь на заяву Львівського електролампового заводу «Іскра»,  в грудні 2017 року МКМТ порушила антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну електричних ламп розжарювання загального призначення потужністю не більше 200 Вт і напругою понад 100 В походженням з Республіки Білорусь. В ході розслідування встановлено факт демпінгу при імпорті в Україну. Мінекономрозвитку провело консультації з білоруською стороною. Брестський електроламповий завод (єдиний білоруський виробник ламп розжарювання) запропонував надати добровільне письмове зобов’язання про перегляд його ціни. Однак, запропонована мінімальна ціна експорту Брестського електролампового заводу є недостатньою для усунення демпінгу та шкоди для національного виробника. Відтак, МКМТ ухвалило рішення застосувати антидемпінгове мито у розмірі 17,73% до імпорту електричних ламп розжарювання походженням з Білорусі. 

Про комісію

Відповідно до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) є оперативним органом державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. До складу Комісії входять представники органів виконавчої влади в Україні. Персональний склад Комісії затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Голови Комісії.

До компетенції Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, зокрема, належить:

•    прийняття рішень про порушення та проведення антидемпінгових, спеціальних чи антисубсидиційних розслідувань;

•    прийняття рішень про застосування попередніх чи остаточних антидемпінгових, спеціальних або компенсаційних заходів;

•    прийняття рішень про завершення антидемпінгових, спеціальних чи антисубсидиційних розслідувань без застосування заходів захисту;

•    прийняття рішення про встановлення фактів дискримінаційних та/або недружніх дій з боку інших держав, митних союзів чи економічних угрупувань щодо законних прав та інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України та рекомендацій щодо застосування заходів у відповідь.

Рішення Комісії приймаються простою більшістю голосів, а в окремих випадках, передбачених Законом, двома третинами (кваліфікованою більшістю) голосів її членів. Як правило, рішення про порушення антидемпінгового, спеціального чи антисубсидиційного розслідування та застосування заходів приймаються простою більшістю голосів; рішення про відмову в порушенні розслідування та припинення розслідування без застосування заходів (окрім спеціальних) приймаються двома третинами голосів її членів (кваліфікованою більшістю).

Перейти до вмісту