Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Дієтологи назвали найкорисніший хліб

Чорний, білий, сірий, з висівками, низькокалорійний, безглютеновий… Скільки смаків, стільки і видів хліба. Який з них «всьому голова», а який – «порожні калорії», пише ukrhealth.net

Пшеничний білий

Багети, булочки, батон – це найкалорійніший і непотрібний вид хліба. Після того, як ви з’їдаєте шматочок білого, у вашій крові різко підвищується рівень цукру, викидається інсулін, потім цукор падає, і ви знову голодні. Через такий хліб часто переїдають.

І, хоча пшеничні зерна багаті вітамінами і мінералами, в білий хліб вони не потрапляють. Для пшеничного борошна від зерен відокремлюють оболонку – а в ній містяться майже всі корисні елементи. Висока температура при випіканні знищує залишки вітамінів.

Тим, хто життя не мислить без свіжих булочок з пшеничного борошна, фахівці радять вибирати продукт з корисними добавками: насінням, овочами, висівками. Так ваш організм отримає не тільки порожні вуглеводи, але і клітковину.

Сірий і чорний

У такий хліб додають житнє борошно. Воно засвоюється в кілька разів повільніше, ніж пшеничне, і користі в ньому більше. Житнє борошно виводить токсини, насичує організм амінокислотами, клітковиною і мікроелементами. А ще воно викликає відчуття ситості, тому з чорним хлібом ви не будете переїдати.

Але продукти з 100% житнього борошна практично не продаються в супермаркеті – надто довго і витратно їх випікати. Тому в чорний хліб додають приблизно 15% пшеничного борошна.

Цільнозерновий

До хліба з цільного зерна відносяться продукти, зроблені з нерафінованого борошна грубого помелу. Саме в ньому після випічки зберігаються всі поживні речовини зерна.

Такий хліб знижує рівень цукру в крові і запобігає розвитку цукрового діабету. Він багатий клітковиною, покращує травлення, благотворно впливає на ШКТ і допомагає формувати здорову мікрофлору. Цільнозерновий хліб містить багато вітамінів, мікроелементів і органічних кислот. Але головна його перевага – це харчові

Бездріжджовий

Дуже модний продукт, але абсолютно безглуздий. По-перше, фактично будь-який хліб бездріжджовий, тому що всі дріжджі гинуть при температурі понад 60 °C. Хлібну піч розігрівають до 200 °C.

А, по-друге, єдиний хліб, який печеться з по-справжньому бездріжджового тіста – лаваш. Але це не зовсім хліб: в ньому немає ні м’якушки, ні скоринки. У всі інші види «бездріжджового» продукту в будь-якому випадку додають дріжджі, не тільки промислові, а дикі. Вони майже нічим не відрізняються і належать до одного виду. А ще і дикі, і культивовані дріжджі містяться практично в будь-якій їжі, і навіть в нашому організмі. Останні використовують для випічки просто тому що вони краще розпушують хліб.
Читайте також: 5 продуктів, які пришвидшують появу зморшок
Хлібці

Альтернатива для тих, що худнуть. Вони не менш калорійні, ніж хліб, але за рахунок клітковини набагато швидше, створюють відчуття ситості.

Хлібці виробляють практично з усіх злаків – пшениці, ячменю, рису, гречки, кукурудзи. Іноді до них додають насіння або овочі. При виробництві хлібців зерно «вибухає», а тому збільшується в обсязі. Завдяки такій технології хлібці готуються швидко і зберігають велику частину корисних речовин.

Безглютеновий

Таке ж модне творіння маркетологів, як і бездріжджовий хліб.

Це відмінне рішення для хворих на целіакію (непереносимістю глютену), але таких людей менше 1%. Іншим 99% немає ніякого сенсу переплачувати за наклейку GlutenFree. Почитати про глютен і про те, чому його не потрібно боятися, можна тут.

Перейти до вмісту