Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Чи звітують поновлені на роботі за рішенням суду, – розповів Олег Тимченко

Начальник ГТУЮ у Полтавській області Олег Тимченко розповів про те, чи звітують поновлені на роботі за рішенням суду.

Зокрема, він повідомив, що 1 січня 2019 року стартував черговий етап подання суб’єктами декларування до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, щорічних електронних декларацій. Державні службовці, інші суб’єкти декларування, зобов’язані до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларації. Під час внесення даних виникає чимало запитань. Ми відповідаємо на деякі з них. Отож, чи необхідно суб’єктам декларування, поновленим на роботі за рішенням суду, подавати щорічні декларації за час вимушеного прогулу?

Відповідно до Кодексу законів про працю України та Закону України “Про виконавче провадження” рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника, прийняте органом, який розглядає трудовий спір, підлягає негайному виконанню.

Рішення вважається виконаним боржником з дня видання наказу або розпорядження про поновлення стягувача на роботі та внесення відповідного запису до трудової книжки, після чого виконавець виносить постанову про закінчення виконавчого провадження. Варто зазначити, що поновлення особи на роботі за рішенням суду означає відновлення його прав та обов’язків, визначених Конституцією та законами України, в тому числі щодо здійснення ними діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Тож, особа, яку за рішенням суду було поновлено на роботі, повинна в наступному році до 1 квітня подати щорічну декларацію за рік, у якому відбулось поновлення. У зв’язку з тим, що за час вимушеного прогулу суб’єкт декларування, поновлений на роботі за рішенням суду, фактично не виконував функцій держави або місцевого самоврядування подавати щорічну декларацію за час вимушеного прогулу суб’єкт декларування не зобов’язаний.

Перейти до вмісту