Ви тут:
PROвсе Суспільство традиції Україна 

14 січня – потрійне свято: які є традиції та що не можна робити цього дня

14 січня в Україні потрійне свято. Християни східного обряду святкують Василія Великого, Обрізання Господнє і перший день нового року за старим стилем.

14 січня – Василя

Василій Великий – архієпископ Кесарії Кападокійської, вселенський вчитель Церкви (IV cтоліття нашої ери). 14 січня вшановують його пам’ять. Церковні джерела характеризують Василія Великого як аскета, богослова і вченого, автора кодексу чернечого життя. Саме йому належить вислів: “Скільки віднімеш від тіла, стільки додаси сили душі”, пише 24 канал.

Також Василя Великого вважали покровителем землеробства, і саме тому цього дня основним обрядом було засівання осель збіжжям. Перший посівальник на Новий Рік, зазвичай, приносить до хати щастя. Вважається, що дівчата щастя не приносять, тому й посівати їм не годиться.

Особливість богослужіння в цей день полягає в тому, що звершується Літургія, написана самим святителем. Вона — перша з десяти Божественних літургій, служіння яких встановлене у певні дні року. Порядок, зміст та чин Літургії Василія Великого відрізняються від Літургії Іоана Златоуста більш об’ємними молитвами і протяжною мелодикою піснеспівів.

Обрізання Господнє

14 січня за новим стилем Православна Церква святкує Обрізання Ісуса Христа. На восьмий день після народження Ісуса, за єврейським звичаєм, відбувся обряд обрізання Христа, після якого дитині й дали ім’я, провіщене ще архангелом Гавриїлом в день передання благої вісті Діві Марії, – Ісус.

Перший день нового року

Цього дня звершується молебень на новоліття. За старим літочисленням 14 січня випадав перший день нового року. Справа в тому, що православна церква живе за юліанським календарем, тому що життя й діяння Господа нашого Ісуса Христа відбувалися в часи, коли діяв саме юліанський календар. В його основі – так званий “літургічний” рік. Його розбіжність з новим, григоріанським календарем становить 13 днів, тому й Новий рік православні християни святкують не з 31 грудня на 1 січня, а з 13 на 14 січня.

Традиції

14 січня в православному календарі шанують пам’ять святого Василя Великого, тому вечір 13 січня ще називають “Василівський”.

Василь Великий був покрoвителем свинопасів і, щоб вшанувати святого, в давні часи запікали свинячу голову. Її ставили посередині святкового столу. Гості також повинні прийти в будинок не з порожніми руками, а принести з собою будь-яку страву зі свинини. І сьогодні в подарунок господарям, на удачу, прийнято дарувати маленьких іграшкових поросят, повідомляє osoblyva.com.

На Василя завжди пекли млинці, в які загортали начинку “з сюрпризом”, щоб пізніше використовувати їх у ворожінні.

Якщо ввечері 13 січня щедрують, то на Василя – посівають. Прийшовши в цей день в чужий будинок, необхідно заспівати посiвалку з побажаннями добра і щастя в новому році. Посівають зерном, яке потім збирають і зберігають до наступного року. Навесні в селах його змішують з зерном, що будуть використовувати для посіву. Отриманy за посівання грошову винагороду, залишають собі не повністю, а віддають деяку його частину до церкви.

Вважається, що для того щоб щастя і удача супроводжували в майбутньому році, першим в дiм 14 січня має зайти чоловік. Саме тому посівати доручають хлопчикам.

На Василiв день часто варили гречану кашу і спостерігали: якщо вона вийшла смачною і розсипчастою – рік буде щасливим і страву з’їдають без залишку. Коли ж каша пригоріла, вийшла рідкою або “втекла” – це знак нещасть і бід. Невдалу страву викидають і навіть не згодовують тваринам або птахам.

В Україні до сих пір вірять в те, що на Василя в будинку повинен бути хороший грошовий запас. А ось в борг у цей день не дають, щоб свій достаток не віддати.

Що не можна робити

Не можна вимітати зерно, яким «засівали» будинок.

Також не можна закривати двері і не впускати в будинок щедрувальників та засівальників. Інакше закриються двері і для благополуччя цієї родини, пише osoblyva.com.

Не можна працювати або лаятися. Тільки веселитися і радіти. Інакше весь рік проведеш в чварах і з’ясовуванні стосунків.

Не можна їсти пісну їжу. Стіл повинен ломитися від смачної їжі. А починати вечірню трапезу 13 січня треба неодмінно з багатої куті, заправленої маком, медом і вершками або вершковим маслом. Якщо не дотримуватися цієї традиції, то не буде грошей в будинку.

До грошей в ці дні краще не торкатися. Тобто, заздалегідь приготувати купюри для посівальників, а врахувати решту грошей або давати в борг не можна в жодному разі. Вважалося, що подібне застереження допоможе збільшити фінансові надходження в новому році.

Сміття також не можна виносити з дому 14 січня, а то здоров’я винесеш із дому.

Перейти до вмісту