Ви тут:
Відео Полтавщина прес-онлайн-конференція Суспільство ТОП-новина 

Захист прав людини у системі БПД: як працюють правовики Полтавщини (ВІДЕО)

Сьогодні в ОКІА «Новини Полтавщини» відбулася прес-конференція на тему «Захист прав людини у системі безоплатної правової допомоги», у рамках Всеукраїнського тижня права, за ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Під час прес-конференції, спікери розповіли, як діяти у разі порушення законних прав та інтересів, як громадяни можуть захистити свої права, звернувшись до фахівців системи безоплатної правової допомоги та адвокатів, які співпрацюють із системою.

Під час заходу клієнти, які зверталися за безоплатною правовою допомогою, розказали свої життєві історії, як вони змогли скористатися своїм конституційним правом, реалізувати та захистити свої права. Зокрема, як змогли захиститися від домашнього насильства та відстояти своє законне право на пенсію як державного службовця.

Фахівці системи безоплатної правової допомоги та адвокати прокоментували алгоритм дій щодо захисту своїх прав, порушили найбільш актуальні питання, з якими звертаються громадяни.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Полтавській області Олександр Черчатий розповів про правові можливості системи та поінформував про результати роботи системи протягом року.

– Фахівцями системи БПД постійно вживаються заходи задля охоплення правовою допомогою якомога більшої кількості громадян. В області діють дистанційні пункти консультувань, де відповідно до встановлених графіків громадяни можуть отримати якісну правову допомогу фахівців місцевих центрів та бюро правової допомоги, – розповів Олександр Черчатий.

Також на Полтавщині діють мобільні пункти консультувань, де здійснюють виїзні прийоми фахівці системи БПД для надання консультацій громадянам, виходячи з їхніх потреб у правовій допомозі.

– Важливим напрямком забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги є надання адресної допомоги громадянам, які за станом здоров’я не можуть самостійно відвідати Центри. Надання адресної правової допомоги для таких категорій громадян постійно практикується місцевими центрами з надання БВПД. До проведення таких прийомів також залучають параюристів (молодих юристів, студентів). У ході зустрічей фахівці центру вивчають надані документи, з’ясовують проблеми клієнтів, надають юридичну консультацію та при необхідності, приймають письмові звернення про надання БВПД. За поданими зверненнями приймаються рішення про надання допомоги та видаються доручення адвокатам, які безпосередньо допоможуть вирішити проблему.

Адвокат Олександр Клименко розповів про те, як захистити свої права саме у кримінальному процесі завдяки системі БПД, навів приклади успішного захисту прав клієнтів. Він наголосив, що за кожною справою стоїть доля людини і тому від якості наданих послуг залежить те чи буде людина на свободі чи залишиться за ґратами.

Начальниця відділу представництва Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД Ірина Сидоренко розповіла про те, як захистити свої права завдяки системі БПД у цивільному процесі, та навела приклади успішного захисту прав клієнтів.

Начальник Новосанжарського бюро правової допомоги Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Андрій Чернуха поінформував про те, як можна захистити свої права звернувшись до бюро правової допомоги, ознайомив з прикладами захисту спадкових прав фахівцями Новосанжарського БПД.

Клієнтка системи БПД Юлія Мороз розповіла про те, як їй вдалося, завдяки системі БПД, домогтися виплати аліментів на повнолітню дитину, яка продовжує навчання, стягнути додаткові витрати на утримання дитини, визнати особу такою, яка втратила право на користування жилим приміщенням. Тобто, клієнтка неодноразово звертається до місцевого центру і знає як вирішувати повсякденні питання у правовий спосіб.

Клієнтка системи БПД Марія Зімівець розповіла свою життєву історію про те, як їй вдалося захистити себе від домашнього тирана і як їй у цьому допомогли фахівці БПД.

Клієнт Михайло Косик розповів про те, як йому вдалося домогтися виплати пенсії як державному службовцю завдяки фахівцям системи БПД.

Організатори прес-конференції висловили сподівання, що заходи подібного формату будуть проводити постійно, задля того, аби громадяни знали, що вони дійсно можуть захистити свої права і є якісні, реальні приклади цього.

Перейти до вмісту