Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

За булінг в навчальних закладах будуть штрафувати

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу». За відповідний законопроект проголосували 228 народних депутатів.

У документі чітко визначено законодавче поняття «булінгу» та доповнено його поняттям «цькування».

Передбачено посилення відповідальності за випадки вчинення та приховування булінгу, в тому числі розширено можливі види адміністративних стягнень, які застосовуватимуться. Так, булінг тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин. Про це повідомив начальник ГТУЮ у Полтавській області Олег Тимченко

Якщо цькування було вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адмінстягнення – це тягне за собою накладення штрафу від 100 до 200 таким мінімумів або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Булінг, який вчинений малолітніми або неповнолітніми особами віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

При цьому неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

Визначено механізм отримання соціальних та психолого-педагогічних послуг жертвами булінгу. Також передбачено  обов’язкову розробку, затвердження та реалізацію плану заходів по запобіганню випадкам булінгу, порядку застосування заходів виховного впливу, профілактики булінгу у закладах освіти, шляхи захисту прав дітей, встановлено адміністративну відповідальність за булінг або приховування випадків булінгу. Визначено  додаткові повноваження керівництва закладу освіти в сфері протидії булінгу, закріплення обов’язку повідомляти про випадки булінгу уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України та службі у справах дітей.

Ухвалення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу» дозволить напрацювати дієвий правовий механізм протидії явищу булінгу, що матиме наслідком покращення психічного здоров’я дітей та дорослих, створення безпечного освітнього середовища, а також підвищення ступеню зосередженості дітей на навчанні.

 

Перейти до вмісту