Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

З 2019 року сферу трансплантації в Україні чекають суттєві зміни, – Уляна Супрун

Нещодавно МОЗ України вийшло на фінішну пряму по закупівлі послуги з розробки Єдиної державної інформаційної системи трансплантації та окремо – придбання реєстру донорів кісткового мозку з можливістю доступу до міжнародної бази даних донорів.

Вже з 2019 року сферу трансплантації в Україні чекають суттєві зміни, – наголошує в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Окрім Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, в Україні з’явиться нова професія — “трансплант-координатор”. Це люди, які мають забезпечувати весь цикл організації процесу: від отримання інформації про донора та згоди на донорство — до організації швидкої передачі органу до трансплантаційного відділення.

Ми вже звернулися до Мінсоцполітики щодо внесення трансплант-координаторів до Класифікатора професій. А на базі кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Запорізької медичної академії післядипломної освіти вже розроблено програму навчання лікарів такої спеціальності, – розповідає Уляна Супрун.

У державному бюджеті також передбачені кошти на медичне обладнання для трансплантації.

Осучаснення та оновлення технічної бази буде відбуватися у 4 центрах, які визначені флагманами трансплантації, тобто безпосередньо виконуватимуть ці надскладні операційні втручання на національному рівні. Мова йде про Інститут Раку, Охматдит, Інститут Шалімова та Запорізьку обласну лікарню. Для їх розвитку ми маємо намір закупити обладнання централізовано і вже визначили потребу, – додає Супрун.

Далі також запрацюють центри у різних містах країни. Для цього МОЗ України вже проводить необхідну роботу та верифікує заклади, що реально здійснюють трансплантацію чи потенційно можуть її робити.

 

Перейти до вмісту