Ви тут:
Р Суспільство 

Як вибрати гідроакумулятор? Поради

Планування індивідуальної системи водопостачання неможливо організувати без гідроакумулятора. Величезний вибір обладнання заводить в глухий кут, але оптимальний варіант повинен підбиратися з урахуванням суто основних характеристик і критеріїв саме Вашої системи водопостачання, а не ґрунтуватися на принципі “як у сусіда”.

Мембранні або балонні?

Гідроакумулятор – це резервна ємність для води, що володіє різьбовим з’єднанням для підключення водопровідної мережі.

Для побутових цілей розрізняють всього два гідро бака – мембранний і балонний. Незважаючи на схожі принципи дії і конструкції, відмінності у гидроаккумуляторних баках все-таки є. Якщо в балоні вода контактує тільки з каучукової грушею, то в мембранному напірному баку вода стикається з металевими стінками, тим самим збільшуючи ризики розвитку корозії.

Крім цього, груша в балоні бака є знімним елементом, який можна легко замінити на новий без спеціальних знань і навичок.

Для домашнього застосування балонні гідроакумуляторні баки є більш практичним рішенням – вони прості в обслуговуванні і довше прослужать.

Вертикальний або горизонтальний?

Форм-фактор для експлуатації в домашньому середовищі не грає практично ніякої ролі. Купувати слід той гідроакумулятор, який найзручніше розмістити в будинку або на планованій площі.

Горизонтальний гідро бак частіше вибирають при установці насосної станції, а вертикальний – для насосу.

Оптимальний об’єм

Доступні на ринку напірні баки мають типові обсяги, а тому, незалежно від того, який мінімальний обсяг у Вас вийде 28 або 37 літрів, Вам доведеться вибрати гідробак на 50 л.

Беручи до уваги розрахунки і коефіцієнти, виходить наступне:

  1. Кількість споживачів в системі дорівнює або менше 3-х, а ККД насоса коливається в 1,6-2 м3/год, то цілком вистачить гідроакумулятора на 20-25 літрів.
  2. Кількість споживачів варіюється від 4 до 8-ми, а ККД насоса не перевищує 3,5 м3/год, то підійде гідробак на 50-60 л.
  3. Кількість споживачів більше 10, а ККД насоса становить 5 м3/год, необхідний бак на 100 і більше літрів.

Запас за обсягом – важливо чи ні?

Якщо розглядати питання під призмою збільшення терміну експлуатації свердловини, то об’ємний запас не потрібен.

Коли на обладнання покладаються функції не тільки підтримки оптимального тиску системи, а й зберігання резервного запасу рідини, то об’ємний запас не завадить.

Кращі ГА для домашньої системи водопостачання

Згідно з відгуками і експертними оцінками, кращими гідробаками вважаються:

  • “Reflex DE” німецького виробництва. Вироби виконані з високоякісної сталі з полімерним покриттям. Можливості монтажу не обмежені. Моделі представлені в обсягах від 8 до 500 літрів.
  • “Джілекс” російського виробництва. Відрізняється більш низькою вартістю, виготовляються з оцинкованої сталі. Моделі представлені з різним внутрішнім наповненням: гнучка мембрана і груша.
  • “Юнінамп” вітчизняного виробництва. Гідроакумуляторні баки представлені в різних модифікаціях, включаючи і міні-ємності з об’ємом в 2 літри. Матеріал корпусу – високоміцна сталь, а установка можлива в будь-якому напрямку.

Гідроакумулятор – не те обладнання, яке варто підбирати за принципом “дорожче, значить краще”. Для кожної конкретної системи водопостачання напірна установка підбирається окремо і тільки профільними фахівцями.

Перейти до вмісту