Ви тут:
Р Суспільство 

Віктор Бондар пояснив, чому народні депутати «Відродження» не голосували за введення воєнного стану в Україні

Нардепи групи «Партія «Відродження» не голосували за введення воєнного стану в Україні, оскільки вбачають у цій ініціативі політичну мету, пов’язану з майбутніми виборами президента.

Так прокоментував голосування Верховної Ради України за введення ВС співголова депутатської групи «Партія «Відродження» Віктор Бондар.

За словами політика, запровадження воєнного стану саме зараз – це спроба президента досягнути своїх політичних цілей за рахунок ситуації, що склалася в Азовському морі. Тому позиція депутатської групи «Партія «Відродження» щодо цього питання була послідовною.

«Уже п’ятий рік на Донбасі тривають військові дії. Ми з вами пам’ятаємо найтрагічніші події – Іловайськ, Дебальцеве… Ми пам’ятаємо, як ще раніше відбувалася анексія Криму. І в жодному з цих випадків не говорили про запровадження воєнного стану. А після інциденту в Азовському морі, за крок до виборчої кампанії, Президент України вирішив, що це потрібно зробити терміново. Це свідчить про те, що ключовим питанням, яке вирішує воєнний стан, є перенесення виборів. Що для влади сьогодні на першому плані – внутрішньополітична ситуація», – наголосив Віктор Бондар.

Ключовим питанням від депутатської групи «Партія «Відродження» до  влади було таке: який план дій для реалізації воєнного стану терміном на 30 діб? 

«Ми відмовилися брати участь у цьому театрі. Ми не почули від влади відповіді на ключове питання: для чого? Які першочергові кроки плануються на ці 30 днів? Чи розриваємо ми дипломатичні, транспортні, торговельні та інші відносини з РФ? Що робитимемо у випадку реакції Росії на оголошення воєнного стану? Які економічні запобіжники і резерви готуємо? Що буде з валютним курсом? Які перспективи отримання траншу МВФ у разі ВС? Які реальні військові загрози? Що дасть воєнний стан на території 10 областей? Наша депутатська група «Партія «Відродження» впродовж майже доби так і не отримала від влади відповідей на них. Тож існує одне припущення: спочатку була спроба перенести вибори, а після провалу відбулася друга спроба, щоб знайти вихід з пікантної ситуації. Я чесно виступив і заявив про нашу позицію, і ми її витримали!» – зауважив Віктор Бондар.

Також народний депутат підкреслив, що, обговорюючи правки до першого варіанту указу президента про запровадження воєнного стану, депутатська група наполягала на неприпустимості обмежувати права й свободи громадян, а також згортати свободу слова.

«Як відомо, воєнний стан дозволяє проведення обшуків без дозволу суду та інші обмеження прав громадян та бізнесу, які теоретично можуть бути використані не за призначенням. Особливо щодо «нелояльних» і «незручних». Воєнний стан передбачає також контроль за інформаційною політикою, а отже, можливість закриття телеканалів, вибірковий доступ до ефірних майданчиків опозиційних лідерів і тих, хто не згоден з думкою влади. Цього допустити не можна», – сказав співголова депутатської групи «Партія «Відродження».

26 листопада Верховна Рада підтримала законопроект Президента та запровадила воєнний стан у 10 областях України. За проголосувало 276 народних депутатів. Воєнний стан в Україні запроваджується із 14:00 26 листопада 2018 року строком на 30 діб – до 26 грудня 2018 року.

Олексій Корж

Перейти до вмісту