Ви тут:
Суспільство Україна 

В Україні планують зробити обов’язковим йодування солі

Центр громадського здоров’я МОЗ України ініціює законодавчі зміни щодо універсального обов’язкового йодування солі. Відповідне рішення було обговорено та підтримано учасниками експертного круглого столу «Законодавчі зміни в Україні щодо йодування харчової солі. Обґрунтування, світовий досвід, лобіювання, адвокація».

Дефіцит йоду наявний по всій території України, і ця проблема потребує негайного розв’язання. Найефективніший і водночас найвигідніший шлях подолання йододефіциту — універсальне йодування харчової солі (USI). За даними міжнародних організацій, дієвість такого методу підтверджено у більш ніж 140 країнах світу, де існують відповідні законодавчі норми.

«Йодована сіль — один із найефективніших та доступних способів вживати йод, однак на сьогодні не кожен українець може забезпечувати свою потребу у йоді таким шляхом», — зауважив заступник генерального директора ЦГЗ Владислав Збанацький.

Україна є однією з небагатьох країн, які не мають закону про обов’язкове йодування солі. Помірний дефіцит йоду виявлено у громадян по всій території нашої держави. Але є регіони з вираженим йододефіцитом — це Західна Україна та Чернігівська обл.

За даними Global Iodine Nutrition Scorecard, в Україні щороку народжуються 382 000 дітей (80%) із ризиком розладів, спричинених йододефіцитом, та надалі розвиваються в умовах дефіциту йоду без отримання його необхідної кількості з їжею.

Генеральний директор Директорату громадського здоров’я МОЗ України Андрій Скіпальський повідомив, що за даними МОЗ України, патологія щитоподібної залози зустрічається приблизно у 42–52% дорослого населення України, 10–20% дітей та 70–80% літніх людей.

Щоб усунути йододефіцит за допомогою йодованої солі, її мають постійно використовувати 90–98% населення.

Любов Лобань, головний технолог виробника відповідної продукції — ДП «Артемсіль», повідомила, що потужності цього підприємства дають змогу виробляти на рік понад 7 млн т звичайної солі та 1,5 млн т йодованої солі. Нині «Артемсіль» має 16 йодувальних установок, потужності яких використовують лише на 4%.

Загалом комерційний сектор готовий до загальнодержавного проекту йодування солі, необхідні лише відповідні законодавчі норми. Представники українського бізнесу наголосили, що в майбутньому загальне виробництво йодованої солі в країні може буде легко збільшено в десять, а то й у 20 разів.

«Фортифікація харчових продуктів винайдена людством для забезпечення життєво необхідними мікронутрієнтами для подолання поширених нутритивних дефіцитів. Фортифікація є регуляторною обов’язковою практикою у більш ніж 140 країнах світу. Час безболісно виправити ситуацію вже давно сплив, але навіть сьогодні потрібна політична воля, щоб запровадити процедуру універсального йодування солі», — підсумувала завідувачка відділу промоції здорового харчування та фізичної активності ЦГЗ МОЗ України Ольга Донцова.