Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві майбутнім правникам розповіли про правові інструменти захисту прав людини (ФОТО)

Учора у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області відбувся круглий стіл на тему: «Права людини та ефективні механізми їх захисту».

Захід відбувся у рамках проведення Всеукраїнського тижня права та мав на меті поінформувати майбутніх правників про правові інструменти задля захисту своїх законних прав та інтересів, розповісти як їм у нагоді можуть стати представники державних та недержавних інституцій.

Його учасниками стали представники системи безоплатної правової допомоги, , Головного управління Національної поліції у Полтавській області, Територіального управління державної судової адміністрації у Полтавській області, Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, філії Державної установи «Центр пробації» у Полтавській області, навчальних закладів м. Полтави, громадських організацій, Регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області, адвокати, студенти ВУЗів юридичного спрямування м. Полтави

Модератором заходу стали директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Віра Яковенко.

Про актуальні питання захисту прав людини у системі безоплатної правової допомоги розповів учасникам круглого столу Олександр Черчатий, поінформував про послуги, які можуть отримати громадяни звернувшись до фахівців системи безоплатної правової допомоги.

«Важливим напрямом у захисті прав громадян є належне інформування про їх права, механізми їх реалізації та захисту, а для цього слід проводити широке інформаційну роботу для різних цільових груп, для того, щоб вони знали як діяти, щоб відстояти свої права. Наша з вами сьогоднішня зустріч направлена на те, щоб розповісти як захищати свої права у повсякденному житті у правовий спосіб», – додав очільник Регіонального центру.

Регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Віра Яковенко розповіла про існуючу в Україні модель національного превентивного механізму «Омбудсман +», яка передбачає здійснення візитів до місць несвободи працівниками офісу Уповноваженого спільно з активістами громадянського суспільства, а також відвідувань місць несвободи та основних порушень, які були виявлені під час таких візитів. У ході НПМ візитів монітори конфіденційно спілкуються з особами, які тримаються в установах, безпосередньо оглядають житлові та виробничі приміщення, а також ознайомлюються з документацією установ. За їх результатами можна констатувати, що права людини в місцях несвободи порушуються. Крім того, вона поінформувала про шляхи підвищення рівня правової культури громадян, в т.ч. щодо запобігання і протидії дискримінації в різних сферах суспільних відносин

Як на практиці здійснюється забезпечення реалізації повноважень Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері здійснення парламентського контролю за дотриманням прав людини і громадянина на регіональному рівні розповів майбутнім правникам та учасникам круглого столу регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Юрій Чернушенко.

Присутніх також поінформували про те як захищають права людини поліція та органи пробації.

«Служба є досить новою структурою у сучасному суспільстві. Органи пробації слід розглядати як орган, який спрямовує свою діяльність на заохочення правопорушника ставати законослухняними членами суспільства, ефективний контроль і нагляд за правопорушниками задля зменшення рівня повторної злочинності, а також розвиток у правопорушник навичок,які сприяють позитивному способу та соціальної інтеграції. Саме завдяки інтеграції правопорушення у суспільстві збільшуються його шанси на виправлення, зберігаються соціальні зв’язки, зберігається робоче місце», – додав начальник ї філії Державної установи «Центр пробації» у Полтавській області Олександр Дем’яненко.

За його словами філією також проводиться робота з підготовки досудової доповіді, нагляд за громадянами, які виконують суспільно-корисні роботи, а це є досить актуальним видом покарання у зв’язку з пакетом законів, що стосуються захисту прав дітей.

Начальник Територіального управління державної судової адміністрації у Полтавській області, Іван Клочко поінформував присутніх про право громадян на судовий захист, як воно реалізується на практиці та його практичні аспекти реалізації.

Про захист прав громадян органами юстиції розповіла начальниця Управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Олена Давиденко. Керівниця Управління поінформувала про те, що громадяни можуть отримати юридичні консультації шляхом звернення громадян до громадської приймальні Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, віртуальної громадської приймальні, консультувань у режимі скайп-звязку, поінформувала про реалізації проекту « Я МАЮ ПРАВО!».

Активними учасниками зібрання стали представники громадських організації, а саме благодійних організацій «Меридіан», «ВОЛНа», «ВОНА», які на прикладі своїх інституцій розповіли як можуть захистити свої права громадяни, звернувшись до них, з якими категоріями вони співпрацюють та розповіли реальні приклади допомоги та захисту прав пересічних полтавців.

Захід пройшов у форматі активного спілкування, обговорення питань захисту прав громадян та консолідації зусиль учасників зібрання задля проведення спільної інформаційної та практичної роботи задля забезпечення прав громадян.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103, який обслуговується Всеукраїнським контактним центром системи безоплатної правової допомоги. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Перейти до вмісту