Ви тут:
Суспільство Україна 

У Керченській протоці окупанти продовжують створювати перешкоди проходу кораблів в українські порти, – прикордонники

Російська Федерація, всупереч міжнародному праву, продовжує чинити перешкоди руху кораблів через окуповану нею Керченську протоку. Через це у Керченській протоці, яка відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року використовується для міжнародного судноплавства, та поблизу неї спостерігається значне накопичення кораблів.

За наявними в Держприкордонслужбі даними, станом на ранок 7 грудня на якірних стоянках і рейдах в очікуванні проходу Керченською протокою перебуває понад 140 суден, 98 з яких з боку Чорного моря, – йдеться у повідомленні прикордонників.

Країна-агресор навмисно продовжує порушувати норми Конвенції ООН з морського права 1982 року та Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки 2003 року, і змушує українські та іноземні торгові судна тривалий  проміжок часу очікувати на прохід.

При цьому окупанти створюють перешкоди саме кораблям, що прямують в українські порти. Загалом за минулу добу через Керченську протоку вони пропустили лише 41 судно в обох напрямках, з яких 8 суден саме з/до портів України. При цьому останні піддавалися перевірці представниками ФСБ Росії.

Окрім порушення норм міжнародного права, Росія також не зважає на ризик виникнення аварійних ситуацій через збільшення і накопичення суден на якірних стоянках.

Перейти до вмісту