Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У 2017 на Полтавщині зареєстровано більше 2 574 звернень щодо домашнього насильство: це 7 випадків щодоби

Сьогодні, під час обговорення шляхів забезпечення комплексного інтегрованого підходу до подолання домашнього насильства, надання допомоги постраждалим особам, голова Полтавської ОДА Валерій Головко наголосив, що необхідно впроваджувати лише дієві механізми протидії домашньому насильству.

“Механізм щодо протидії домашньому насильству має ефективно працювати, бути результативним. Людина, стосовно якої вчиняють домашнє насильство, закривається. Вона не розповідає про ситуацію в родині. Розговорити таку людину дуже важко. Важлива роль у цій ситуації відводиться школам, бо в дітей є певна довіра до цих інституцій. Школа під час взаємодії з дитиною може виявити, розкрити прояви домашнього насильства. Маємо впроваджувати дієві механізми протидії та запобігання домашньому насильству. Якщо їх не буде достатньо чи вони не стануть ефективними, то маємо впроваджувати інші. У кожній територіальній громаді, селі, селищі, місті, районі області необхідно створити умови, щоб захистити людей від домашнього насильства”, – зазначив Валерій Головко.

Заступник начальника Управління – начальник відділу у справах сім’ї та молоді Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавської ОДА Наталія Шкоденко повідомила, що щороку від домашнього насильства в Полтавській області страждають близько 2 тисяч осіб. Із них 80 відсотків – жінки.

“Домашнє насильство та насильство за ознакою статі, які є проявами порушень прав людини, – одна з найгостріших проблем у нашому суспільстві. Від неї страждають як жінки, так і чоловіки, але найбільш вразливими є жінки та діти. До групи підвищеного ризику потрапляють особи з інвалідністю, люди похилого віку, внутрішньо переміщені особи та жінки з сільської місцевості. В 95 відсотках випадків розлучень сімейних пар причиною є насамперед домашнє насильство”, – зазначила Наталія Шкоденко.

За даними Головного управління Національної поліції у Полтавській області, в 2017 році зареєстровано 2547 звернень щодо домашнього насильства, з них 2006 – звернення від жінок, 519 – від чоловіків і 39 – від дітей. Із загальної кількості звернень, що надійшли минулого року, 419 – повторно.

“Загалом у 2017 році винесено 1824 офіційних попередження й виписано 448 захисних приписів. Тобто 448 сімей або осіб потребували допомоги і надання соціальних послуг. Із них лише 100 звернулися й отримали спеціалізовані послуги центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді”, – додала Шкоденко.

У державі розпочато запровадження комплексної системи боротьби з домашнім насильством, що передбачає координацію й ефективну взаємодію на місцевому рівні загальних, спеціальних і спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб. До кінця 2019 року запрацює Єдиний державний реєстр випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

“Його реєстраторами стануть райдержадміністрації, виконавчі органи міських рад та об’єднаних територіальних громад у співпраці з Нацполіцією, службою у справах дітей. На Полтавщині необхідно створити мобільні бригади реагування та притулки для осіб, постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. У бюджеті закладені кошти на створення 31 мобільної бригади. Одна – обласна, тридцять – у районах та містах області. Останні, до слова, поки що обслуговуватимуть території ОТГ”, – роз’яснила Наталія Шкоденко.

Директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко розповіла, що питання запобігання й протидії домашньому насильству постійно тримають на контролі.

“Фахівці Департаменту розробили і розповсюдили в усіх освітніх установах краю алгоритм дій представників закладів освіти у відповідних ситуаціях. Тематичних просвітницьких заходів, які проводять у кожній школі, недостатньо. Має бути співпраця між шкільним психологом, головою громади й мобільною бригадою реагування, яка виявлятиме факти домашнього насильства”, – наголосила Олена Харченко.

Виконавчий директор БО «Світло надії» Роман Дрозд поінформував, що за підтримки облдержадміністрації та Полтавської міської ради в обласному центрі відкритий притулок для жінок та жінок із дітьми, які постраждали від домашнього насильства. Нині послугами установи скористалися 144 жінки.

“В області необхідно створити умови, коли кожна жінка почуватиметься захищеною й знатиме, що їй нададуть якісну допомогу”, – додав Роман Дрозд.

Перейти до вмісту