Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Центр безпеки, швидкісний інтернет та Нова українська школа: у Гадяцькому районі впроваджують інноваційні проекти

У Гадяцькому районі проживають 53 тисячі осіб. В районі одна міська рада (місто обласного значення Гадяч), 20 сільських рад, створено дві об’єднані територіальні громади – Петрівсько-Роменську та Сергіївську.

Наразі район на 100 % покритий високошвидкісним Інтернетом. Усі медичні й загальноосвітні заклади, дитячі садочки, сільські клуби і бібліотеки об’єднали в одну Інтернет-мережу, повідомляють у Департаменті інформдіяльності Полтавської ОДА.

Це один із видів державно-приватного партнерства, коли спільно з оператором національного зв’язку компанією «Датагруп» був реалізований відповідний проект.

– Що дало району покриття високошвидкісним Інтернетом? Насамперед ми реформували галузь медицини. За ініціативи голови Полтавської обласної райдержадміністрації Валерія Головка й за підтримки Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації розроблено пілотний проект електронної медичної системи. Нині 15 сільських й 2 міські амбулаторії, 20 фельдшерсько-акушерських пунктів та Гадяцька районна центральна лікарня об’єднані в єдину мережу «Електронний пацієнт». Проект реалізовано за кошти бюджетів району, об’єднаних територіальних громад, сільських рад і міста. Вартість проекту – 2 мільйона 500 тисяч гривень. Кожен житель району отримав електронну медичну картку – ідентифікатор пацієнта. Це дало можливість з’єднати амбулаторії, Гадяцьку центральну районну лікарню та денний стаціонар і забезпечити доступність інформації, – розповів голова Гадяцької райдержадміністрації Олексій Матюшенко. – Ми забезпечили медичні заклади району сучасними медичними засобами. У центральній районній лікарні встановлено приставки до рентген-апарату та придбано сучасний цифровий флюорограф. Нині ми повністю відмовилися від рентген-плівки. Як результат, населення Гадяцького району заощадило 3 мільйона 150 тисяч гривень. Усі дані відображаються на єдиному сервері, до якого має доступ кожен лікар району та обласних закладів медицини. Тож це вагомий крок до запровадження телемедицини в районі.

За словами Олексія Матюшенка, сільські амбулаторії району забезпечені всім необхідним обладнанням. На 100 % – апаратами ЕКГ, сечовими аналізаторами, глюкометрами та на 75 % – гематологічними аналізаторами. Відтак пацієнту роблять необхідні експрес-аналізи на місці. Далі інформація заноситься в базу і лікар центральної лікарні може її легко віднайти.

– Це набагато прискорює роботу із пацієнтами. Для зручності обслуговування населення ми запровадили електронну чергу. Тепер кожен пацієнт сільської амбулаторії може обрати зручний для нього час прийому в центральній районній лікарні. Також впровадили видачу електронних рецептів. Тобто лікар записує призначення за назвою діючої речовини, а не за назвою препарату. Електронний рецепт діє також для програми «Доступні ліки». Тож пацієнт тепер може купити ліки на свій вибір, – додав Олексій Матюшенко.

У районі створений і центр безпеки громадян. Сюди входять місцеві пожежні підрозділи, добровільні дружини та комунальна охорона КП «Сервіс».

Сільські ради підписали 5 договорів міжмуніципального співробітництва територіальних громад із питань розвитку та спільного утримання місцевих пожежних охорон. Наразі утворено 4 МПО з центрами у Петрівці-Роменській, Мартинівці, Рашівці та Красній Луці. Гадяцький район є лідером в області за кількістю погашення пожеж і врятованого майна. Має найвищий відсоток ліквідованих пожеж.

Також було створено Єдиний центр безпеки, який являє собою 120 камер відеоспостереження. 30 із них розташовані безпосередньо в місті, а інші 90 камер розміщені на теренах району. Нині на постійній основі ведеться спостереження за станом на дорогах, можна відслідкувати ДПТ. Центр працює без вихідних. Вся інформація збирається і передається поліції після їхнього запиту.

– Ми створили Комунальне підприємство «Сервіс», яке єдине в області може похвалитися своєю багатофункціональністю. Працює воно не так давно, лише 1 рік. Зі свого боку, ми забезпечили підприємство всім необхідним обладнанням. Тож зараз працівники займаються утриманням доріг влітку, ремонтуючи їх новим повітряно-струменевим методом. Також чистять сніг взимку й посипають сумішами проїзну територію під час ожеледиць. Комунальники підприємства КП «Сервіс» обслуговують всі державні заклади – займаються газовими котлами та їх ремонтом, станціями водопостачання, електрикою, встановленням баків і вивозом сміття. Розроблена програма санітарної очистки району. КП «Сервіс» її реалізовує за допомогою «хатинок для сміття», які являють собою 190 комплексів для роздільного збору сміття, а це 360 баків. Уже розроблені логістичні маршрути. І зараз ми навчаємо населення району правильного поводження з твердими побутовими відходами, – розповів Олексій Матюшенко.

Пріоритетним напрямком в сфері освіти для району є Нова українська школа. Тож за кошти Державного й співфінансування з районного бюджетів до 1 вересня було придбано 172 комплекти одномісних парт. Також встановлено 10 інтерактивних дошок, і тепер всі першокласники району мають змогу здобувати освіту в сучасних навчальних закладах. Усі школи були забезпечені комп’ютерними класами з вільним доступом до Інтернет-мережі та відповідним комп’ютерним обладнанням.

Нині є дефіцит кадрів в органах МВС, тож спільно із керівництвом поліції області й району було прийнято рішення створити Правовий клас.

Одне із досягнень Гадяцького району – перемога в «Бюджеті участі». Цей конкурс вже 2 роки як запроваджений в Полтавській області за ініціативою голови обласної ради Олександра Біленького та за підтримки обласної державної адміністрації.

– Минулого року ми подали для участі в конкурсі 20 проектів, перемогу з яких здобули 9 ініціатив. В 2018-му подали 31 проект, і 12 одержали перемогу. Тож якщо впроваджувати новітні технології та інформувати людей, то можна працювати в цьому напрямку і досягати високих результатів. «Бюджет участі» – це безпрецедентний проект, який заохочує громадян до нових звершень.

Перейти до вмісту