Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Супрун розповіла про користь квашених продуктів

Кефір, вино, квашені капуста і буряк, буряковий квас — це все приклади ферментованих продуктів. Вони набувають нового смаку і властивостей внаслідок дії ферментів, що виділяють бактерії. Про їхню користь розповіла у Facebook в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

У ферментованій їжі є пробіотики — живі мікроорганізми, що відіграють важливу роль у роботі кишківника. Вони виробляють вітаміни, амінокислоти, формують здоровий кишковий імунітет і запобігають алергіям, коливанням ваги, схильності до діабету другого типу, і підтримують здоровий рівень холестерину.

“Корисні бактерії містяться не тільки в йогурті. Звичайний салат з квашеної капусти може скласти добру конкуренцію усім найкращим йогуртам”.

Ферментація змінює властивості їжі. Після цього процесу з’являються нові поліфенольні сполуки із антиоксидантними, протизапальними і навіть антидепресантними властивостями.

До прикладу, азійська ферментована їжа може навіть тамувати тривогу — завдяки бактеріям в ній з’являється гама-амінобутирова кислота, речовина, що підтримує мозок в ясному стані і допомогає долати пост-травматичний синдром.

Процес ферментації збільшує вміст поживних речовин в продуктах та робить їх корисними.
Квашена капуста — це джерело вітаміну С, пектину, кальцію та сульфорафану. Квашені буряки чи буряковий квас — джерело корисних для печінки та м’язів речовин бетаїну, фолієвої кислоти і нітратів. Соєві продукти, як місо — джерело вітамінів Е, К, фолієвої кислоти, більш доступного, ніж у звичайній сої, білка, та поліфенолів.

Також при споживанні ферментованих овочів, вегетаріанці можуть отримати вітамін В12, який відсутній у продуктах рослинного походження в інших формах.

Система Orphus