Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Про перенесення щорічної відпустки у разі тимчасової непрацездатності працівника, – розповіла держінспектор Управління Держпраці у Полтавській області

Згідно ст.78 КЗпП дні тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку, не включають до щорічних відпусток. Щодо перенесення щорічної відпустки у разі тимчасової непрацездатності працівника надає роз’яснення головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Аня Черкаська.

Законом України «Про відпустки» (п.1 ч.2 ст.11) та Кодексом законів про працю України (п.1 ч.2 ст.80) передбачено, що щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку. Рішення про продовження або перенесення відпустки приймається за згодою між найманою особою та роботодавцем.

Працівник зобов’язаний повідомити роботодавця:

1) про своє рішення продовжити або перенести відпустку на бажаний термін;

2) про причини продовження або перенесення відпустки (тимчасова непрацездатність, не пов’язана з нещасним випадком на виробництві).

У свою чергу роботодавець має видати наказ про продовження або перенесення щорічної відпустки.

У випадку невиходу на роботу без попередження роботодавець змушений буде рахувати такі дні як прогули, що дає підстави для звільнення працівника з ініціативи роботодавця, – йдеться у повідомленні.

Якщо працівник захворів до початку відпустки, то за узгодженням з роботодавцем відпустку може бути перенесено на інший строк. Щорічну відпустку на вимогу працівника обов’язково має бути перенесено на інший період, якщо працівника було попереджено про час початку відпустки менш як за два тижні до її початку або працівникові своєчасно не було здійснено оплату за час такої відпустки (ч.1 ст.11 Закону України «Про відпустки»).

Перейти до вмісту