Ви тут:
Полтавщина прес-конференція Суспільство ТОП-новина 

Представники Громадянської мережі ОПОРА розповіли про дочасний старт виборчої кампанії на Полтавщині

Ще до початку офіційного старту виборчої кампанії з обрання Президента України спостерігачі ОПОРИ зафіксували активну діяльність з боку потенційних кандидатів. Так, з початку осені Полтавську область відвідали 12 потенційних кандидатів. А напередодні новорічних свят зафіксована партійна благодійність з боку п’яти політичних сил.

Про це розповіли сьогодні на прес-конференції  в ОКІА “Новини Полтавщини” представники Громадянської мережі ОПОРА.

Зокрема, координатор в Полтавській області Костянтин Донченко зауважив, що на Полтавщині відзначилася низка активностей серед потенційних кандидатів та партій. Зокрема, останнім часом Полтавську область відвідали Дмитро Гнап, Валентин Наливайченко,  Анатолій Гриценко, Ілля Кива, Роман Безсмертний, Андрій Садовий, Юрій Дерев’янко, Юрій Бойко, Олександр Шевченко, Сергій Тарута, Сергій Каплін та Володимир Зеленський.

“Після початку офіційної передвиборчої кампанії ми очікуємо на Полтавщині більшу активність потенційних кандидатів та партії. Полтавська область знаходиться поряд з Харковом, Дніпром, Києвом. Тож, ймовірно, через наш регіон пролягатимуть основні шляхи кандидатів”, – сказав Костянтин Донченко.

У свою чергу представник ОПОРИ Ігор Литвиненко додав, що спостерігачі Громадянської мережі також зафіксували прояви благодійної діяльності. 

“Так звану “благодійність” проявляли представники від п’яти політичних партій: «Об’єднання «Самопоміч», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», «Опозиційний блок» та УКРОП. Найбільшу активність ми зафіксували з боку представників партії «БПП «Солідарність». Також окремі партії вітали школярів з новорічними святами та дарували подарунки з партійною символікою. Ми звернулися до НАЗК, щоб дізнатися чи зазначене це спонсорство у партійних звітах. До того ж така “благодійність” у навчальних закладах заборонена законом”, – наголосив Ігор Литвиненко.

Що ж до піару на державних коштах з метою агітації, то тут на Полтавщині найбільше відзначився народний депутат Костянтин Іщейкін («Блок Петра Порошенка») – 51 випадок. Також 6 разів піарився Юрій Бублик (позафракційний), 4 випадки виявлено у Юрія Шаповалова («Відродження»), 3 – у Руслана Богдана («Батьківщина»), 2 має Костянтин Жеваго (позафракційний) та по одному у Андрія Реки («Народний фронт») та Сергія Капліна («Блок Петра Порошенка»). Загалом, згідно з загальним аналізом ОПОРИ, Полтавська область посідає третє місце серед усіх регіонів України по використанню державних коштів у цілях непрямої агітації.

Також спостерігачі від ОПОРИ перевірили партійність керівництва державних адміністрацій (голів, секретарів, заступників), що може впливати на хід передвиборчої кампанії. Так, серед 101 представника керівного складу державних адміністрацій Полтавської області 76 посадовців не є членами партій. А 14 – мають партійну приналежність. Серед них дев’ять представників «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Також по одній керівній посаді обіймають представники ВО «Батьківщина», УКРОПу, «Відродження», Аграрної партії та «Народного фронту».

 

Перейти до вмісту