Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Новорічна їжа: як правильно харчуватися та добре почуватися

Про те, як правильно харчуватися, добре почуватися, отримувати задоволення від їжі, щоб не міняти свій гардероб після новорічних свят розповіла дієтолог Світлана Фус.

Під час свята ми відчуваємо свободу і розкріпачені від буденних турбот і на певний час міняємо усталені звички і правила. Але хочу нагадати всім, що така святкова їжа – не остання в нашому житті. Будь-який продукт або блюдо, яке знаходиться на столі, ми можемо купити, приготувати і з’їсти, коли захочемо. Шлунок середньої людини в змозі без проблем перетравити до 500 г їжі. Якщо буде більше від цієї кількості їжі ми будемо відчувати невелику важкість в області шлунка, нам стане важче дихати, почне тиснути пояс. І вже захочеться не веселитися, а піти поспати, – зазначає Світлана Фус.

Дієтолог радить дотримуватися кількох простих правил харчування на новорічні свята:

Не голодуйте перед тим, як сядете за святковий стіл. Їжте протягом дня, дотримуйтеся режиму. Тоді не доведеться накидатися на все і з’їдати відразу багато. Це загрожує переїданням і великою кількістю зайвих калорій. Голод в цій ситуації поганий супутник. Ви просто вгамуєте голод і не зможете насолоджуватись святковими стравами. Травна система при цьому потрапить під удар, їй важко буде справитися з такою кількістю, отриманої за один раз їжі.

Якщо передбачається, що святкування буде довге і їжі буде багато, робіть перерви, вставайте з-за столу між прийомами їжі. В цей час потрібно рухатися, а не сидіти за столом, в очікуванні чергової страви. Так вірогідність переїдання різко знижується.

Робіть вибір, що їсти. Наприклад, складаючи свою порцію їжі до однієї частини будь-якого м’ясного або рибного блюда беріть дві частини овочів. Намагайтеся вибирати нежирні сорти м’яса, вони дають ситість, довго перетравлюються, забезпечують організм білком. Якщо такої можливості немає і ви потрапили за стіл, де салати тільки з майонезом, тоді визначте для себе відразу порції страв, якими ви наповните свою тарілку і хочете з’їсти.

Не обов’язково пробувати все, що приготовлено. Доведено, що якщо на столі стоїть багато різних страв, у людини виникає природне бажання спробувати все. А це точно призводить до переїдання, – наголошує фахівець.

Приділіть більше уваги не кількості страв, а їх якості. Нехай «тазик» олів’є і оселедець під шубою замінять, наприклад, салат з креветками і запечена у фользі риба. Так, у нас новорічна традиція їсти олів’є на ніч, але хіба ви хочете за традицією набрати зайві кг.

Отримуйте естетичне задоволення від їжі. Їжте повільно, смакуючи кожен шматочок, ви нікуди не поспішайєте. Це також зменшує ризик переїдання: адже насичення від порції їжі приходить через 15-20 хвилин.

В перервах між прийомами їжі вживайте воду, так як зазвичай разом з святковою їжею надходить багато солі і жиру. Ваш організм потребуватиме рідини для підтримки водно-сольового балансу. Бажано не вживати солодких напоїв, вони будуть тільки посилювати спрагу. Пийте звичайну воду.

Будьте обережні з алкоголем. Він практично завжди буває на свята. Спиртні напої розгальмовують центр голоду і самі по собі калорійні, особливо міцні і солодкі. Перевагу віддавайте сухому вину, яке не має багато калорій, та сприятиме кращому травленню їжі.

З приводу солодких десертів – їх краще залишити на наступний день, на сніданок. Десерт з ранку доставить менше клопоту вашій фігурі.

За день жир не утворюється кілограмами. Дійсно, після декількох застіль вага нерідко збільшується на 2-3 кг. Але не поспішайте впадати у відчай: це не 2-3 кг жиру. Найчастіша причина швидкого підвищення ваги – це затримка рідини. Вона затримується в організмі, тому що більше ніж завжди солоного і солодкого було з’їдено. Також швидко прибавляє вагу, затримуючи воду, алкоголь, – нагадує Світлана Фус.

Не відмовляйте собі в задоволенні посидіти за святковим столом разом з близькими людьми. Адже їжа не тільки задовольняє потребу в харчуванні, а також має символічне значення, стає засобом комунікації. Головне у всьому знати міру і пам’ятати, що ми відзначаємо, для чого зібралися за святковим столом і пам’ятати – їжа тільки засіб, а ніяк не мета свята.

Система Orphus