Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині дівчата і жінки проходять військовий вишкіл (ФОТО)

На базі Медичного центру «Нові Санжари» 8 грудня стартував дводенний обласний військово-патріотичний проект «Жіночий батальйон». Такий захід на Полтавщині проводять 8-й раз поспіль. А традицію започаткували з 2014 року.

Близько сотні учасників – дівчат і жінок віком від 18 до 35 років – отримують базові знання з військової підготовки. Є й дівчата, яким по 15-16 років. Вони на відкритій місцевості в денний та нічний час доби відпрацьовуватимуть навички основних військових тактик. Настанови жінками даватимуть досвідчені інструктори.

«Оскільки світовий день короткий, треба буде інтенсивно займатись. Щільність занять будемо підвищувати. Вони будуть відбуватись і на території місцевого медичного центру, і на місцевості. Тут представниці військових клубів, які мають початковий  рівень підготовки  – вихованці військово-спортивного центру «Воїн» і «Клуб юних десантників «Гвардія». Вони повинні навчитись виживати в будь-яких умовах і орієнтуватись на місцевості за будь-яких погодних умов», – розповідає керівник обласного військово-спортивного центру «Воїн» Олег Бариш.

За два дні учасниці будуть вивчати:

  • основи виживання в природних умовах у зимовий період
  • дії у складі мінометного підрозділу
  • тактичну медицину
  • підготовку снайпера в зимовий період контрснайперські заходам
  • індивідуальну підготовку стрілка
  • гірську підготовку

«Жіночий вишкіл проводимо у травні і грудні. Обираємо вихідні, адже є люди, які працюють і сьогоднішній приурочений до Дня Збройних Сил України. Є представниці з усієї Полтавської області – тут дівчата з Полтави, Диканьки, Кременчука, Решетилівки. У 2014 році ми розпочинали саме з зимового вишколу, коли почались воєнні дії. Тоді були розмови, чому для хлопців є вишкіл, а для дівчат немає. Тому і започаткували. Сподіваємось, що ці навички вони реалізовуватимуть у мирному житті. Краще ними володіти, ніж бути непідготовленим, – зазначає головний спеціаліст Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавської ОДА Марина Засенко.

«Ніхто так не захистить свого сина чи доньку, як мама. А якщо мама у формі, то вона захистить дітей, так як ніхто інший. Бажаю вам всім здоров’я», – побажав на урочистому відкритті заходу начальник служби кадрової роботи Національної Гвардії України міста Полтава Віталій Стороженко.

У перший день учасниці відправились на відкриту місцевість поблизу медичного центру «Нові Санжари» для виконання завдань.

«Мені цікаві ці вишколи, тому що можна розвиватись у цьому плані. Хочу навчитись, як правильно поводитись у надзвичайних обставинах. Зараз в Україні йде війна і такими навичками мають володіти всі», – коментує 15-річна вихованиця Клубу юних десантників «Гвардія» Ольга Перетятько.

А 14-річна Єлизавета Крамська займається у клубі вже 3 роки і спеціалізується на мінометній стрільбі.

«Сьогодні буду практикувати стрільбу з міномету. Для мене це важливо, тому що своє майбутнє хочу пов’язати з військовою справою. Мої родичі проходили військову службу і хочуть, щоб і я теж цим займалась».

Перейти до вмісту