Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

Ми продовжуємо програму з модернізації закладів професійної освіти – на 2019 рік закладено 50 млн грн, – Лілія Гриневич

У бюджеті на 2019 рік передбачено 50 млн грн на модернізацію професійної освіти – створення навчально-практичних центрів із сучасним обладнанням за професіями, яких найбільше потребує ринок праці.

Про це повідомила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час круглого столу «Розвиток професійної освіти» сьогодні, 10 грудня, у Львові, повідомляють у МОН.

«Зараз ми проводимо моніторинг затребуваних на ринку праці професій. Вже зрозуміло, що у переліку напрямів відбудуться зміни, зокрема, надзвичайно затребуваною, за попередніми даними, є професія монтажника з утеплення будівель. Ми сподіваємось, що вдасться за ці гроші створити ще 25 НПЦ, але це також залежатиме від того переліку професій, який ми отримаємо після моніторингу», – пояснила Лілія Гриневич.

Вона додала, що у 2016 та 2017 роках держава виділяла гроші – по 50 млн щорічно – на створення модернізованих навчально-практичних центрів за найбільш гостродефіцитними на ринку праці професіями. Так, протягом 2 років було створено 50 НПЦ за професіями: швачка, монтажних сантехнічного обладнання, тракторист.

«Цього, 2018 року, держава збільшила інвестиції в модернізацію закладів профосвіти вдвічі, виділивши на це 100 млн грн, що дозволило створити вдвічі більше центрів – одразу 50 НПЦ протягом року. Зараз, під кінець року, ці центри виростають як гриби після дощу», – розповіла Лілія Гриневич.

2018 року центри створювалися під оновлений перелік професій, після чергового моніторингу потреби на ринку праці. Зокрема, цьогоріч НПЦ відкриваються за такими напрямами:

  • механічна обробка металу (професії: токар, верстатник широкого профілю, фрезерувальник, шліфувальник, свердлувальник).
  • зварювальні технології (професії: електрозварник ручного зварювання, електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах, зварник).
  • електротехнічні технології (професії: електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж, електромонтажник силових мереж та електроустаткування).
  • з професії: тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва.
Перейти до вмісту