Ви тут:
Кримінал Полтавщина Суспільство 

Кіберполіція викрила незаконний веб-ресурс, що незаконно транслював понад 700 телеканалів

До складу злочинної групи входило троє осіб. Поліцейські вже провели санкціоновані обшуки у їх помешканнях. Вирішується питання про оголошення зловмисникам про підозру. Про це повідомляє прес-служба кіберполіції України.

Працівники Карпатського управління Департаменту кіберполіції спільно зі слідчими поліції Львівщини, за процесуального керівництва Прокуратури Львівської області, викрили групу осіб у порушенні авторських прав групи українських телеканалів.

Працівники кіберполіції встановили, що неправомірне розповсюдження програм мовлення українських товариств здійснювалося за допомогою спеціально створеного веб-ресурсу. За його допомогою здійснювалося розповсюдження плейлистів доступу, за технологією IPTV, з порушеннями авторських прав правовласників.

До створення та адміністрування медіа ресурсу були причетні мешканець Львівщини та два його спільника з Одещини.

Для поширення інформації про діяльність ресурсу зловмисники зазвичай використовували інші сайти в мережі Інтернет та тематичні форуми, де пропонували за щомісячну платну підписку пакет із понад 700 телеканалами мовлення. Для зв’язку з клієнтами вони використовували телефонну лінію, а також форму зворотного зв’язку.

Ролі учасників групи були чітко розподілені. Один із членів злочинної групи займався комунікаціями з клієнтами. Інший – підтримував технічне обладнання ресурсу у справному стані та забезпечував його безперебійну роботу.

Третій учасник групи здійснював загальне налаштування, організацію маршрутизації потоків та роботи мережі. Також до його обов’язків входило перехоплення потоків мовлення та їх спрямування на орендовані заздалегідь віртуальні сервери, звідки й здійснювалось їх розповсюдження кінцевим користувачам.

На Львівщині та Одещині, за місцем проживання зловмисників, працівники кіберполіції провели декілька санкціонованих обшуків. За їх результатами вилучено частину обладнання, що використовували зловмисники для адміністрування та забезпечення діяльності піратського веб-ресурсу. Також, виявлено документацію та чорнові записи. Вилучену техніку направлено на експертизу.

Ще частина інформації, за допомогою якої здійснюється адміністрування піратського веб-ресурсу знаходилася на віртуальних серверах, зареєстрованих за кордоном. Наразі працівники кіберполіції працюють над тим, аби припинити роботу протиправного Інтернет-ресурсу повністю.

“Триває досудове розслідування за раніше розпочатим кримінальним провадженням за ч. 3 ст.176 (Порушення авторського права і суміжних прав) КК України. Правопорушникам загрожує до шести років ув’язнення, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого”. – йдеться у повідомленні.

Перейти до вмісту