Ви тут:
Суспільство Україна 

Картина українського живописця Сергія Васильківського через 75 років повернулась до Харківського художнього музею

19 грудня в Національному заповіднику «Софія Київська» відбулась урочиста церемонія  передачі  твору видатного українського живописця другої пол.19 – поч. 20 ст. твору Сергія Васильківського «Етюд з будинком», втраченого Харківським художнім музеєм під час Другої світової війни.

Міністр культури України Євген Нищук зазначив, що повернення Україні художнього твору яскравого представника вітчизняної пейзажної школи Сергія Васильківського є важливим кроком на шляху поглиблення партнерських відносин України з Німеччиною в частині реституції втрачених та незаконно переміщених культурних цінностей.

«Це непересічна подія в культурному житті українського суспільства, адже це єдиний твір з Харківського музею, що через 75 років повертається до музейного зібрання полотен художника, яке свого часу було подароване митцем Харкову. Зворушливим є й той факт, що на етюді художник зобразив свій будинок»,  – зазначає Євген Нищук.Повернення етюду до рідного музею стало результатом конструктивної дворічної співпраці Міністерства культури України та Федерального міністерства закордонних справ Німеччини у питаннях повернення та реституції втрачених та незаконно переміщених під час та внаслідок Другої світової війни культурних цінностей у межах багаторічної роботи Змішаної українсько-німецької комісії. Завдяки плідній і конструктивній міжнародній співпраці духовні цінності Української держави повертаються на батьківщину».

Тимчасово повірений у справах Федеративної Республіки Німеччина в Україні Вольфганг Біндзайль звернув увагу на те, що передача німецькою стороною картини Сергія Васильківського є гарним прикладом  конструктивної співпраці в частині реституції та поверненні культурних цінностей між двома країнами.

«Нарешті картина повертається до місця свого походження. Сподіваюсь ця подія стане заохоченням до  подальшої ефективної співпраці в цьому напрямку між нашими країнами», – говорить Вольфганг Біндзайль.

За словами головного зберігача фондів обласного комунального закладу Харківський художній музей Вікторії Кацай, повернення картини Сергія Васильківського є радісною подією для музею, який втратив в часи Другої світової війни понад 70 тисяч експонатів, і серед них, 755  живописних робіт цього митця.

«Доля нашого музею була досить трагічна, музей поніс значні втрати  під час Другої світової війни, серед них роботи Слобожанських митців – Сергія Васильківського, Петра Левченка, Михайла Беркоса. На сьогоднішній день  у нашому закладі зберігається  найбільша колекція робіт  Сергія Васильківського – це 255 творів митця», – розповідає Вікторія Кацай.

 

Перейти до вмісту