Ви тут:
Суспільство 

До України повернуть картину, яку викрали під час Другої світової війни

Картини художника Михайла Паніна “Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною” має незабаром прибути до музею.

Про це на своїй сторінці у соцмережі facebook.

“Посольство України в США разом зі Службою зовнішньої розвідки України у співпраці з ФБР проводять процедуру повернення картини художника Михайла Паніна «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною», яка у часи Другої світової війни була втрачена з Дніпропетровського художнього музею та згодом опинилась в США.

Наразі це перший результативний випадок співпраці на офіційному державному рівні України та США у поверненні пам’яток культурної спадщини, незаконно вивезених за кордон”, – йдеться у повідомленні.

Картину написано у 1911 році.

Панін Михайло Микитович народився в Росії, в селі Протасово Калузької губернії. Вчився в Петербурзькій академії мистецтв по класу професора В. Є. Савинського, закінчив навчання 1911 року. Тоді ж за картину «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричиною» одержав звання художника, сама ж картина, на жаль, загинула під час війни. У 1916 році на весняній Академічній виставці експонував роботи: «Портрет дружини», «Світанок», «Після дощу», «Курган».

З 1925 року художник жив у Дніпропетровську, викладав у художньому училищі та в аматорських студіях. В 1947р. брав участь у 10-й виставці робіт художників Дніпропетровщини, на якій представив «Портрет І. Ю. Рєпіна» і «Портрет П. П. Чистякові». На обласній художній виставці 1954 року виставив «Автопортрет» та «Жіночий портрет».

У 1951 році одержав звання Заслуженого діяча мистецтв УРСР.

Помер художник у Дніпропетровську 20 грудня 1963 року.

Перейти до вмісту