Ви тут:
Екологія Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Депутати Полтавської облради дозволили внести зміни до Схеми планування території Полтавщини для розміщення субрегіонального полігону

На сесії Полтавської обласної ради, яка відбулась 21 грудня, депутати прийняли проект рішення «Про внесення змін до Схеми планування території Полтавської області». Згідно з документом, депутати надали дозвіл на корегування Схеми планування території Полтавської області для розміщення субрегіонального полігону зі сміттєпереробним заводом за межами населених пунктів Микільської сільської ради Терешківської ОТГ.

Перед початком сесії громадськість стояла біля входу у Краєзнавчий музей з плакатами «Не дамо знищувати родючі грунти», «Шукайте гроші на завод, а не відкривайте черговий полігон», «Ми не погоджуємось з життям на смітнику», «Ще один полігон не вирішує проблем зі сміттям».

Під час розгляду цього питання заступник голови Полтавської облради Анатолій Ханко зачитав звернення жителів Терешківської ОТГ з 1300 підписами, де вони виступають проти розміщення полігону на їхній території. Після нього взяв слово народний депутат України Юрій Бублик.

«На громадських слуханнях у кожному селі люди чітко заявили «Ні черговому полігону твердих побутових відходів!». На сьогодні ми маємо міське сміттєзвалище поблизу села Макухівка площею 17-20 га. Воно переповнене. І вирішення можна знайти лише через будівництво сміттєпереробного заводу. Його вже потрібно будувати на місці міського сміттєзвалища, а ні в якому разі в будь-де іншому місці. Потрібно всього-на-всього 4 га землі. Цей завод перероблятиме чинне сміття Полтави. У перспективі – переробити сміття міського звалища. Якщо закласти полігон твердих побутових відходів в іншому місці, то чинне сміттєзвалище підмиватиметься водами Коломаку, нестиметься Ворсклою у Дніпро і становитиме екологічну загрозу», – розповів у виступі народний депутат.

Депутати не прийняли цей проект рішення з першого разу, до нього повернулись під завершення розгляду порядку денного. Тоді директор Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ Полтавської ОДА Тимофій Голбан пояснив документ.

«Мова не йде про полігон для розміщення сміття. У програмі поводження з твердими побутовими відходами це субрегіональний полігон зі сміттєпереробним заводом. На всіх громадських слуханнях у презентації йшлося про те, що на цих 47 га буде розміщений комплекс по переробці сміття (14 га) та на 25 га – енергетичний комплекс», – розповів Тимофій Голбан.

Депутати таки проголосували і надали дозвіл на внесення змін до Схеми планування території Полтавщини, де на території Терешківської ОТГ планується розміщення субрегіонального полігону зі сміттєпереробним заводом. Як пояснила “Новинам Полтавщини” головна архітекторка області Ірина Особік, остаточне рішення про відведення ділянки має поставити Кабінет Міністрів України.

Перейти до вмісту