Які овочі корисні для здоров’я серця, – вчені
Польські вчені з Варшавського університету з’ясували, що овочі і риба містять особливу речовину, яка робить ці продукти особливо корисними для здоров’я серця.
В експерименті вчені поїли гризунів дуже великими і малими дозами речовини триметиламіноксид (TMAO). Вона виробляється у крові людини після вживання риби та овочів і накопичується в організмі, – передає 24 канал.
Експеримент показав, що речовина TMAO позитивно вплинула на здоров’я серце та судин. Вона захистила гризунів від потовщення стінок кровоносних судин і розвитку гіпертрофії серця. Завдяки цьому гризуни приблизно у два рази рідше страждали від інфарктів і проблем з кровообігом.
Біологи зазначають, що TMAO з’єднується з різними білками, ДНК і РНК, стабілізує їх, дозволяючи їм краще переносити підвищений тиск в кровоносній системі.
При цьому, речовина вберігає від порушень в роботі клітин серця і судин, а знижує рівень клітинного стресу і запалень.
Висновок вчених: найкращими продуктами для здоров’я серця вчені визнали рослинну їжу та рибу.